Доступність посилання

ТОП новини

Під час тестування систему «Рада-3» вдалося обдурити (ВІДЕО)


Під час тестування модернізованої системи для голосування «Рада-3» у парламенті двом технічним працівникам вдалося проголосувати за трьох осіб.

Працівники апарату Верховної Ради продемонстрували журналістам роботу системи в сесійному залі. При цьому за відведений для голосування час ці співробітники встигли, утримуючи сенсорні клавіші, натиснути дві кнопки «За» особисто і одну кнопку вони зафіксували зубочисткою. На табло висвітився результат голосування – три голоси.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також взяв участь у тестуванні системи, і йому вдалося за допомогою мобільного телефону, який він підставив під сенсорну клавішу, продемонструвати, що вона працює без натискання її пальцем.

Після цього лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що в налаштуванні системи «Рада-3» скоротили термін із 10 до 8 секунд, впродовж яких депутат мав утримувати сенсорну кнопку, що і дозволило проголосувати за кількох депутатів.

«Ну як з ними можна домовлятись», – сказав Яценюк. Він наголосив, що опозиція не розблокує парламент, поки не буде забезпечене особисте голосування. Воно може проводитися шляхом підняття рук чи бюлетенями, сказав Яценюк.

Присутній під час тестування системи голова парламенту Володимир Рибак звернувся до розробників системи і апарату Верховної Ради встановити, як могло статися, що система, яка розроблялася для виключення голосування депутатів за своїх колег, не змогла забезпечити персональне голосування.

Опозиція вже другий тиждень блокує парламентську трибуну, через що не може розпочатися друга сесія Верховної Ради сьомого скликання. «Батьківщина», «Свобода» й УДАР домагаються запровадження персонального голосування депутатів.

У Партії регіонів раніше заявляли, що система «Рада-3» застаріла, і необхідно розробити нову систему для голосування «Рада-4».
XS
SM
MD
LG