Доступність посилання

ТОП новини

Особливості національної олігархії (огляд преси)


Київ – Несамостійність української номенклатури, що межує з комплексом меншовартості, зіграла несподівано позитивну роль в українській історії, наголошує «Дзеркало тижня». Адже хоч би як боролися патріоти за самостійну Україну, місцева номенклатура продовжувала змагатися одне з одним у лояльності до Москви. І тільки страх перед «кремлівськими капіталістами» – просунутими, зубастими, які встигли піднакопичити і грошей, і зв'язків в іншому світі, – тільки цей страх штовхнув її в союз із колишніми ворогами – націонал-демократами. Ще невідомо, як повернулася б справа, якби українські лідери відчували в собі сили поборотися за більш ласий шматок загальносоюзного пирога. Докладніше про це йдеться в статті «Народжені в «хапку»-2: особливості національної олігархії».

«Український тиждень» переконує, що «красномовство» Януковича, як то: заклики «увікнути Україну», «курасани», «побачити власними руками» – ці (й не тільки) вислови Президента надовго увійдуть до історії українського політичного анекдоту. Однак, як зауважує далі видання, останнім часом речниця глави держави дедалі частіше змушена відповідати на дзвінки журналістів, усерйоз занепокоєних відмовчуванням Президента. Зокрема про те, що думає Віктор Янукович про звинувачення на адресу Тимошенко? Яка його оцінка подій у Верховній Раді? Бо Президент про це – ані пари з вуст. Однак, як нагадує тижневик, Янукович не давав обітниці мовчання. Про те, коли українці зможуть його почути, йдеться в матеріалі «Король заговорить».

Щоб вдруге очолити Україну, Віктор Янукович повинен зробити всього дві речі – знищити корупцію в державі та віддати Межигір'я. Однак ні першого, ні другого від нього чекати не доводиться, наголошує тижневик «Кореспондент» у статті «Нездійсненні умови».

В цьому ж числі «Кореспондент» стверджує, що для того, щоб штучно утримувати курс гривні і отримувати політичні дивіденди, уряд і Нацбанк заморозили економіку і поставили країну на межу колапсу. Заголовок публікації «Ціна стабільності».

Українському вугіллю не вдалося стати базовим національним енергоресурсом. Його долю, як наголошує тижневик «Коментарі», вирішили наперед останні зміни правил гри на ринку, спрямовані не на розвиток галузі, а на вичавлювання з неї останніх фінансових резервів. Держава, на думку видання, вирішує спроби вугільної галузі шляхом її ліквідації. Заголовок статті ­– «Вугілля в топку».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG