Доступність посилання

ТОП новини

У президентських виборах на Кіпрі ніхто не набрав більшості, буде друге коло


На Кіпрі в неділю під вечір уже порахували голоси на виборах президента, які відбулися цього ж дня, і представник нині опозиційних правих консерваторів 66-річний Нікос Анастасіадіс, якому пророкують перемогу, отримав 45,44 відсотка голосів.

Таким чином, через тиждень, наступної неділі, відбудеться друге коло. В нього виходить також його головний суперник, 45-річний колишній міністр охорони здоров’я Ставрос Малас, якого підтримує нині владна комуністична партія; він отримав майже 27 відсотків.

За першими даними екзит-полів виглядало на те, що Анастасіадіс отримував понад 50 відсотків; якби це справдилося, він переміг би відразу.

Вибори відбувалися посеред економічної кризи на Кіпрі, яку кандидати обіцяли вирішити по-різному.

Анастасіадіс обіцяє швидко домовитися з Європейським Союзом і Міжнародним валютним фондом про умови міжнародного фінансового порятунку. Малас натомість заявляв, що в цих переговорах домагався б для Кіпру кращих умов, що їх кредитори висувають для надання позики.

Ці переговори про надання Кіпрові міжнародної фінансової допомоги тягнуться вже вісім місяців. Їх ускладнюють побоювання, що Кіпр може не бути здатним повернути борг, сумніви в боротьбі Кіпру з відмиванням грошей і тісні зв’язки влади країни з Росією.

Республіка Кіпр, яка займає південно-західні дві третини острова Кіпр, є членом Європейського Союзу і належить до зони обігу євро.
XS
SM
MD
LG