Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Пінчук готовий пожертвувати половину своїх грошей? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують про готовність української парламентської опозиції до дострокових виборів до Верховної Ради України і пов’язують це з нинішнім блокуванням Ради силами опозиційних партій. Преса також цитує польського міністра закордонних справ Радослава Сікорського, який у понеділок заявив у Брюсселі, що ЄС «має шанси досягнути реальних успіхів у своїй політиці сусідства на Сході Європи, коли є надія на підписання угоди з Україною у Вільнюсі та закінчення переговорів про подібні угоди ще з декількома країнами». А до світового клубу мільярдерів «Клятва дарування» (The Giving Pledge), як повідомили європейські газети, приєднався й український мільярдер Віктор Пінчук.

Впливова Financial Times повідомила у вівторок, що до 93 членів американської організації мільярдерів «Клятва дарування» приєдналося ще 12 родин мільярдерів із різних країн, які готові пожертвувати половину своїх статків на благодійництво у світі. Серед них з’явився і перший український мільярдер-філантроп Віктор Пінчук. Якщо до цього «Клятва дарування» нараховувала близько 433 мільярдів доларів статків своїх 93 членів, то з приєднанням ще 12 нових членів клуб поповнився ще понад 60 мільярдами доларів нових філантропів. Бажання найбагатших людей світу пожертвувати половину своїх статків проявляється саме тоді, коли наростає міжнародна дискусія щодо податкового тягаря компаній та пересічних платників податків і моральної відповідальності багатих щодо того, щоб поділитися з суспільством своїми коштами. Представники клубу мільярдерів готові віддати свої гроші на нові «соціальні проекти», на порятунок екології, боротьбу з глобальним потеплінням, розв’язання конфліктів та підтримку бізнесу у світі.

Тіль Маєр пише на сторінках німецького часопису Der Spiegel про одиноких людей похилого віку в Україні. «Старість і бідність – така формула страждання в Україні», – наголошує автор статті. Тут зазначено, що 80 відсотків українських пенсіонерів, а це до 10 мільйонів громадян, отримують лише жалюгідну мінімальну пенсію до 100 доларів на місяць. Особливо бідують старі люди в Україні взимку, коли на вулицях на кожному кроці на них підстерігає небезпека. У статті йдеться про 71-річну Ольгу Роман, яка «є чи не найстаршою медсестрою у Європі», котра виконує важку роботу в «Червоному Хресті» Львова з допомоги одиноким людям похилого віку в цьому великому місті на заході України, хоча їй самій живеться не краще, вона отримує в еквіваленті лише 112 євро на місяць. Зате багато одиноких старих людей, яким вона допомагає щодня, називають її – «моєю сестрою», «мамою» і навіть «ангелом-хранителем».

Московська «Независимая газета» не виключає, що «Верховна Рада України на межі розпуску» і державу можуть очікувати дострокові вибори. Якщо впродовж 30 днів Верховна Рада не розблокована, а опозиція ночує в Раді вже 15 днів, то не виключені нові вибори. Влада навіть готує новий закон, згідно з яким усі депутати будуть обрані лише за мажоритарними округами. Експерти також не виключають вихід на свободу з ув’язнення за станом здоров’я одного з лідерів опозиції – Юрія Луценка, котрий може стати, на їхню думку, «безальтернативним кандидатам від опозиції на майбутніх президентських виборах».

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, заявив на початку тижня в Брюсселі, як інформує Gazeta Wyborcza з Варшави, що в ЄС «маємо шанси досягнути цього року реального успіху на сході». «Надалі є шанс на підписання Угоди про асоціацію з Україною та завершення переговорів щодо кількох подібних угод з іншими сусідами ЄС», – зазначає міністр. Сікорський також не виключив, що польсько-шведська ініціатива про «Східне партнерство» «може принести цього року перші інституційні ефекти».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG