Доступність посилання

ТОП новини

Смерть ще однієї дитини з Росії викликала нову хвилю скандалу щодо усиновлень у США


Повідомлення про смерть ще однієї дитини, усиновленої з Росії у США, викликало нову хвилю обурення серед російських депутатів та у державних засобах масової інформації. Причини смерті трилітнього хлопчика з Росії в Техасі залишаються невідомі, але в Росії вже закликають «не посилати дітей на вірну загибель». Нещодавно в Росії ухвалили нове законодавство, яке забороняє американським громадянам усиновлювати дітей із Росії.

У понеділок, 18 лютого російський омбудсман у справах дітей повідомив, що в Техасі за нез’ясованих обставин загинув трилітній Максим Кузьмін, якого його нові американські батьки назвали Макс Шатто. Хлопчик помер ще 21 січня, його смерть розслідує американська поліція. Але поки триває слідство, в Росії киплять пристрасті.

«Трирічний Максим Кузьмін – ще одна дитина з Росії, вбита прийомними батьками в Америці. Його віддали в родину з Печорського дитячого будинку, також, як і загиблого у США в 2008 році Діму Яковлєва. Крім того, з’ясувалося, що у хлопчика не було жодних відхилень у психічному та розумовому розвитку, як стверджували його нові мама і тато, які буквально напихали його надзвичайно сильними препаратами» – так про цю подію повідомив Перший канал Російського телебачення

Речник слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив на другий день після повідомлення, що його відомство «зробить усе можливе для того, щоб вбивці російської дитини отримали найсуворіше покарання».

«Ми не повинні посилати наших дітей на вірну загибель», – передає агентство «Інтерфакс» слова Світлани Орлової, заступниці голови Ради Федерацій, верхньої палати російського парламенту.

Вона закликала ухвалити ще жорсткіше законодавство щодо усиновлення дітей з Росії батьками зі США, яке б заборонило й ті випадки усиновлення, які були вже залагоджені перед ухваленням попереднього закону.

В Росії недорахувалися усиновлених дітей

Засідання Державної думи у вівторок розпочалося хвилиною мовчання. Депутати говорили про те, як болісно ця трагедія зачепила кожного з них.

А омбудсман у справах дітей Павло Астахов заявив, що його відомство не має інформації про 2 тисячі дітей, які були усиновлені родинами у США протягом останніх років і не були поставлені на консульський облік.
Протягом останніх 10 років приблизно 2 тисячі дітей просто загубилися під час переїзду до США
Павло Астахов

«Протягом останніх 10 років приблизно 2 тисячі дітей просто загубилися. Просто під час переїзду з Росії до США. Ми не знаємо, що з ними сталося, чи вони живі, чи вбиті, чи вони благополучно живуть, чи ні», – сказав омбудсмен.

Губернатор Псковської області Андрій Турчак, звідки походять усиновлені діти, заявив про замороження всіх процесів усиновлення, включно з тими, що вже пройшли всі необхідні процедури. Брат Максима, дволітній Кирило, якого мала усиновити та ж родина зі США, тепер залишиться в Росії. За словами губернатора Турчака, всиновити дволітнього малюка вже висловили бажання 10 російських родин у Псковській області.

Матеріал підготували: Марія Щур та Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG