Доступність посилання

ТОП новини

Мирослава Гонгадзе закликає провести очні ставки з Леонідом Кучмою


Мирослава Гонгадзе сподівається, що Генеральна прокуратура має підстави заявляти про докази, які підтверджують причетність колишнього Президента України Леоніда Кучми до замовлення вбивства її чоловіка у 2000 році. Про це вдова журналіста заявила в інтерв’ю Радіо Свобода. Вона закликає провести очні ставки між Кучмою та низкою інших можливих фігурантів справи. Про те, що зібрані докази щодо причетності екс-Президента, повідомив заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін в ефірі російської радіостанції «Ехо Москви». Раніше Леонід Кучма неодноразово спростовував причетність до вбивства, його адвокати наразі не коментували останньої заяви посадовця, пояснюючи, що ще її не чули. На початку інтерв’ю Мирослава Гонгадзе відреагувала на заяву Рената Кузьміна.
Мирослава Гонгадзе
Мирослава Гонгадзе

– Новини в цій заяві я не бачу. Єдине нове в цьому повідомленні – те, що звинувачення проти Кучми залишаються і вони перереєстрували цю справу за новим Кримінальним кодексом. Я вважаю, що Генеральна прокуратура України мала всі можливості перевірити причетність Кучми і Литвина, і всіх інших посадових осіб, причетних до вбивства Георгія через судовий процес над Пукачем. На жаль, я не бачила політичної і юридичної волі це зробити.

У судовому процесі нам було відмовлено в допиті Кучми і Литвина, і інших політичних осіб. Тому я сподіваюся, що Ренат Кузьмін справді має підстави робити такі заяви і буде проводити подальше розслідування, тому що причетність Кучми однозначно необхідно перевірити – або підтвердити, або зняти.

– Леонід Кучма казав про те, що раніше давав пояснення у цій справі. Чи варто його допитувати саме тепер?
Пукач згадував на суді саме Кучму і Литвина

– Однозначно. Я вважаю, що в цій справі повинні бути зроблені очні ставки між Мельниченком і Кучмою, між Кучмою і Литвином, між Литвином і Мельниченком, між Пукачем, Кучмою і Литвином. Пукач згадував на суді саме Кучму і Литвина. І без перевірки цієї інформації неможливо досягти якоїсь крапки в цій справі.

– Є думка, що ця заява Рената Кузьміна прозвучала невипадково саме перед самітом Україна – Євросоюз. За цією версією, оскільки українська опозиція різко критикує саме пана Кузьміна, який веде низку резонансних інших справ, зокрема проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко, оскільки він так сильно муляє очі українській опозиції, то, можливо, його пошлють у відставку перед цим самітом як символ примирення і саме тому він робить зараз такі-от різкі кроки. Чи є тут якась логіка, на Вашу думку, в такому поясненні, чи немає?

– Я думаю, що логіка є, але я політикою не займаюся, моє завдання довести справу вбивства Георгія до кінця. І якщо Генеральна прокуратура робить такі заяви, то повинна мати підстави їх робити і мати докази робити такі заяви. Це все, що мене в цій справі цікавить. Мотиви їхніх дій мене мало цікавлять.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG