Доступність посилання

ТОП новини

«Середнє» американське весілля коштує 27 тисяч доларів


Щороку в Америці одружуються понад два мільйони триста тисяч пар. Це означає - 6,200 весіль щодня. У середньому на весілля запрошують понад 170 людей. Весільна індустрія оцінюється у понад 70 мільярдів доларів. Така кількість церемоній створює ажіотаж навколо організації весілля, тож готуватися до цієї події американські наречені починають задовго, як правило за понад рік.

У Сполучених Штатах, традиційно між пропозицією руки і серця, заручинами та весіллям проходить рік, а інколи і більше. І це не тому, аби дати молодим час, щоб вони переконалися у своїх почуттях та не зробили помилку. Саме стільки займає підготовка до весілля.

Бік - мати двох дітей та агент з продажу нерухомості. Заміж вона вийшла у 2003-му - через 13 місяців після пропозиції руки та серця.

«Ми вирішили призначити дату весілля через рік для того, щоб не поспішати з підготовкою. Ми думали, що у нас – вдосталь часу. Але, коли ми почали дзвонити та замовляти приміщення для церемонії та застілля, з’ясувалося, що чимало з них вже заброньовані».

«Як правило, більшість наречених хочуть вийти заміж ввечері у суботу, що вже створює певні обмеження. Якщо вони хочуть певне популярне місце для проведення церемонії, то його треба бронювати заздалегідь. До того ж сам процес досить довгий. Наприклад, більшість бутіків весільних суконь вимагають, аби їм дали щонайменше шість місяців пошити сукню, а потім її ще треба підігнати під фігуру», – говорить професійна організатор весіль Сьюзан Сміт.

Весілля – коштовна подія. Середньої руки церемонія обходиться в 27 тисяч доларів. З цією суми, каже Сьюзан, понад 50% йде на оренду приміщення та застілля:

«Дуже легко втратити відчуття реальності. Наречені бачать в Інтернеті та по телебаченню речі, які вони не можуть собі дозволити. І потім виходять поза межі бюджету, що викликає проблеми серед членів родини».

Раніше усі розходи на себе брали батьки нареченої. Тепер, коли у шлюб як чоловіки, так і жінки вступають пізніше, а вартість самої церемонії зростає, фінансування весілля стає спільною справою. І хто платить, той і замовляє музику.

«Якщо наречена дуже молода, то вплив її батьків на організацію весілля досить значний, особливо, коли вони за все платять. Але, якщо наречена старша – 27-30 років – яка вже має кар`єру, власні гроші, то вона більше платить і приймає більше рішень щодо весілля», - розповідає Сьюзан.

Бік та її чоловік Брендон за весілля повністю заплатили з власної кишені. Весілля їм обійшлося не дешево ще і тому, що вони обидва – з багатодітних родин. Брендон має три сестри, а Бік каже, що в неї вісім сестер та братів:

«Наше весілля було дуже дорогим. Я не хотіла залучати свою родину, бо ми хотіли самі приймати всі рішення щодо весілля. Нам обом було вже під 30, ми вже давно працювали, мали заощадження, кожен свій окремий будинок. Це нам допомогло профінансувати весілля. І воно виявилося дорожчим, ніж ми передбачали».

У зв`язку з рецесією, Сьюзан помітила, що на весілля запрошується менше гостей, а дружбів та дружок, яких раніше було з півдюжини з кожної зі сторін, стає все менше, каже вона. 80-120 гостей стає типовим розміром весілля.

А от до подарунків американські наречені завжди підходили дуже раціонально. В США прийнято відкривати в крамницях списки бажаних подарунків, які визначають самі молоді.

Підготовка до весілля у США – приємне, але часом виснажливе заняття. Сьюзан каже, що їй в її професії допомагає залізне терпіння та дипломатичний хист.

І часом не усі витримують цей процес – стрес підготовки до весілля робить наявні проблеми в стосунках ще помітнішими. Весілля, буває, скасовуються. Таке трапляється, каже Сьюзан. Вона це називає «переміною серця».

Стосунки Бік та Брендона під час підготовки вистояли, як і встояв їх вже дев’ятирічний шлюб. І про витрачені на весілля гроші, зазначила Бік, вони не шкодують:

«Нам дуже сподобалося весілля. Все пройшло чудово. Але день минув так швидко. І ми думали «О Боже, це вже позаду». Під час польоту на Гавайї, де ми провели медовий місяць, ми були дуже сумні. Я думала – усе це планування, підготовка протягом року і це вже позаду?! Якщо це б принаймні було два дні. За гроші ми не шкодували, а лише за те, що день дуже швидко минув».

Але не всі у США вкладають у весільну церемонію суму,
що дорівнює вартості нового автомобіля середнього класу. Чимало наречених реєструють свої стосунки в мерії, одружуються в Лас-Вегасі чи скажімо на Карибському курорті, поєднуючи порівняно дешеву церемонію на березі океану з відпочинком.


(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG