Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську до дня рідної мови відкрили виставку старих часописів


У Музеї визвольних змагань Прикарпатського краю імені Степана Бандери розгорнута виставка, присвячена Міжнародному дню рідної мови, повідомляє в четвер кореспондентка Радіо Свобода.

Експозицію створено у співпраці з науково-довідковою бібліотекою державного архіву в Івано-Франківській області. В ній представлені часописи, документи про використання української мови у шкільництві та видавничій справі 18–20-го століть. Це, зокрема, журнали «Учитель» 1892 року, «Рідна школа», часопис «української молодіжі» «Молода Україна» за 1900 рік, праці Михайла Грушевського.

За словами директора музею Оксани Романів, першою книжечкою народною мовою був літературний твір «Трагедія руська», виданий у 1609–1618 роках, і це спростовує твердження, що «українська мова почала формуватися лише на початку 20-го століття». Представлені видання також заперечують думку, що за часів Польщі «українська мова була польською говіркою».

Як зазначили організатори виставки, вони хотіли вшанувати пам’ять Михайла Грушевського, Івана Огієнка, Омеляна Огоновського, які захищали українську мову від впливу польської і утверджували її у різних сферах – від шкільництва до бджільництва.

Виставкою намагаються «донести до широкого загалу історію, яка стосується використання української мови в побуті, в пресі, в шкільництві, і змусити задуматися над тим, що відбувається в сучасній Україні», розповіла Оксана Романів.

А івано-франківський письменник Тарас Прохасько вважає, що «мова є чинником екологічним, а література – це передовсім життя мови, робота з мовою, мовні можливості».

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови, запроваджений ЮНЕСКО 2000 року.
XS
SM
MD
LG