Доступність посилання

ТОП новини

Школярі думають, що всі письменники померли – активісти


Київ – Українська література не депресивна. У Міжнародний день рідної мови, 21 лютого, активісти руху «Не будь байдужим!» вирішили довести це школярам і розпочали уроки сучасної української літератури, заплановані для 100 шкіл України. Таку ідею активісти назвали літературно-шкільним проектом «С.Е.К.С.» («Сучасне Епатажне Креативне Слово»). Першими від них послухали лекцію про сучасну українську літературу школярі київської спеціалізованої школи № 49.

Українською можна говорити не лише про «сльози та соплі», кріпацтво та страждання, переконані учасники руху «Не будь байдужим!». Твердження про те, що калиново-сопілкова Україна досі асоціюється винятково з медовими устоньками, чорними бровами, карими очима, а також козацтвом, салом, вусами, шевченківськими хатками, вони називають недолугими. Для українських школярів вони втілили проект із провокативною назвою «С.Е.К.С», що розшифровується як «Сучасне Епатажне Креативне Слово».

Цей проект, на переконання виконавчого директора руху «Не будь байдужим!» Оксани Левкової, повинен зорієнтувати школярів не лише в творах зі шкільної програми, які вони зазубрюють, а ознайомити з сучасниками, які їм ближче.

«Нам дуже важливо переламати іншомовний вплив маскультури, про яку всі подумали. Крім того, дуже в багатьох школах діти думають, що всі письменники вже померли і живих не буває. І тільки текстуально активні хлопці і дівчата можуть прийти і спростувати ці стереотипи», – вважає Левкова.

Що краще: книжка чи фільм?

Десятикласник київської спеціалізованої школи № 49 з поглибленим вивченням французької мови Микита Янко після відкритого уроку, який провели активісти руху «Не будь байдужим!», зізнається, що твори зі шкільної програми читає лише для того, щоб відповісти на уроці. Майже весь свій вільний час хлопець проводить, користуючись інтернетом. До того, що є у підручниках, багато десятикласників ще не доросли, каже Микита і додає, що обираючи між книжкою чи фільмом, швидше віддасть перевагу останньому.

«Гарно написана книга нічим не відрізняється від гарного фільму. Його можна піти подивитися, а потім порівняти з книгою», – каже школяр.

Доводити Микиті протилежне взялася другокурсниця філології НаУКМА Анна Воробйова. Активістка впевнена: якщо вона читає сучасну українську літературу і ловить він цього кайф, то й школярам це сподобається, головне відкрити їм очі.

«Це цікаво. Письменники такі самі люди, як ми, вони ходять у джинсах, взувають кеди, ходять із друзями на пиво і пишуть про речі, що є абсолютно зрозумілими і цікавими для нас. Я думаю, нам вдасться змінити таке ставлення, яке сформоване системою освіти, яка часто відстає від сучасних реалій», – висловлює сподівання Анна.

Українську літературу врятують зміни у світі – Фоззі

Щоб збільшити інтерес школярів до проекту, організатори «Сучасного Епатажного Креативного Слова» залучили відомих музикантів, письменників, телеведучих. Серед них Вадим Красноокий (гурт MAD HEADS XL), Сашко Ярмола (гурт «Гайдамаки»), Сестри Тельнюк , Ірена Карпа, Фагот і Фоззі (гурт «ТНМК»). Коли читаєш класичну українську літературу, то чекаєш, що от-от хтось помре. Лише позитивні зміни у світі врятують українську літературу, каже Фоззі.

«Якщо буде сонце фізичне і сонце моральне, то з’явиться і позитивна література. Поки що позитивна українська література, це лише анекдоти», – наголошує музикант.

Подібні презентації проекту «С.Е.К.С.» заплановані ще у Вінниці, Одесі, Сумах, Харкові та у Криму.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG