Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: Україна має вирішити питання вибіркового правосуддя


Андерс Фоґ Расмуссен (п) і Павло Лебедєв під час засідання комісії Україна-НАТО в Брюсселі
Андерс Фоґ Расмуссен (п) і Павло Лебедєв під час засідання комісії Україна-НАТО в Брюсселі
НАТО очікує від України вирішення питань, які викликають у союзників реальну стурбованість, зокрема, проблеми політично мотивованого правосуддя. Про це заявив генеральний секретар альянсу Андерс Фоґ Расмуссен сьогодні в Брюсселі після засідання міністрів оборони, у рамках якого також відбулося засідання комісії Україна-НАТО за участю міністра оборони України Павла Лебедєва.

«Наше партнерство базується на цінностях, зокрема принципах демократії, верховенстві права, правах людини. Союзники з НАТО вже чітко висловили свою стурбованість у зв’язку з вибірковим застосуванням правосуддя, яке видається політично мотивованим переслідуванням в Україні. Ці питання – реальна стурбованість союзників, вони дуже важливі в нашому партнерстві з Україною. Ми очікуємо, щоб Україна вирішила ці питання, тому що ми хочемо сильні відносини з сильною Україною», – сказав Расмуссен.

За його словами, союзники з НАТО налаштовані на те, щоб зробити «партнерство сильнішим і підтримувати Україну в секторі безпеки та оборони з тим, щоб зробити його сучаснішим, краще керованим».

Крім того, генсекретар альянсу високо оцінив участь Києва в операціях НАТО, повідомивши, що приєднавшись до антипіратської операції «Морський щит», Україна стала першою країною-партнером НАТО, яка бере участь в антипіратській операції.

Відповідаючи на запитання про можливе повернення України до питання про членство в альянсі, Расмуссен послався на рішення саміту НАТО в Бухаресті про те, що Україна і Грузія будуть членами організації, коли вони будуть готові. «Це рішення залишається в силі. Україна сама для себе вирішуватиме, як розвивати свої відносини з НАТО. Але ми повністю поважаємо політику неприєднання», – сказав Расмуссен.

При цьому він висловив сподівання на плідну подальшу співпрацю з Україною, про що раніше заявило українське керівництво.

Влітку 2010 року український парламент схвалив закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики, в якому відмовився від мети отримати членство в НАТО.
XS
SM
MD
LG