Доступність посилання

ТОП новини

У гонитві за бозоном Гіґґза зробили перепочинок


Великий адронний колайдер закрився на відпочинок: у найближчі роки його технічно вдосконалюватимуть, щоб він міг працювати на більшу потужність. Тим часом у США продемонстрували вухо, вирощене у 3D-принтері, яке у близькому майбутньому може слугувати якісним імплантатом для людей, які з тих чи інших причин не мають вушної раковини. А компанія Google оголосила відбір осіб, які випробовуватимуть революційний комп’ютер-«окуляри».

Великий адронний колайдер не працюватиме протягом найближчих двох років: у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN), що у Швейцарії, розпочинається період першого тривалого закриття (як його називають самі науковці, «first long shutdown», або LS1).

У найближчі місяці інженери CERN готуватимуть Великий адронний колайдер до роботи на більшій потужності. Проведення експериментів на прискорювачі, як очікується, відновлять у 2015 році.

«У нас є всі підстави для того, щоб бути задоволеними роботою колайдера у перші його три роки», – сказав очільник CERN Рольф Гоєр. «Сам прискорювач, експерименти, всі обчислювальні потужності працювали на відмінно, і деякі важливі відкриття вже у нас у кишені», – додав він.



У 2012 році фахівці CERN заявили про відкриття важливої елементарної частинки, яка, як вони підозрюють, може бути бозоном Гіґґза – тобто останньою досі не відкритою часточкою Стандартної моделі. Водночас сам прискорювач фактично ніколи не працював на максимумі своїх можливостей – через несправність, виявлену незабаром після запуску у 2008 році.

У січні на адронному колайдері провели серію зіткнень іонів свинцю з протонами. Таким чином науковці намагалися краще зрозуміти природу зіткнень, під час яких відбувається створення кварк-глюонної плазми – речовини, що була першоосновою Всесвіту.

Штучне вухо – майже як справжнє

Вчені Корнельського університету, що у США, створили штучне вухо за допомогою технології тривимірного друку. Успіх американських вчених, як пише Science Daily, дає надію тисячам дітей, які народилися з мікротією – вродженою вадою вушної раковини.

У своєму дослідження, опублікованому цього тижня у PLOS One, вчені описують, як 3D-друк і «чорнило» з живих клітин у комплексі можуть витворити вухо, яке є фактично ідентичним до природного органу слуху людини.

Як каже співавтор дослідження, доктор Джейсон Спектор, створена за допомогою тривимірного друку вушна раковина може стати справжнім порятунком як для малюків із вродженою вадою, так і для людей, які втратили зовнішню частину вуха під час аварії або внаслідок раку.

Нині процедура відтворення вуха, наприклад, для дітей із мікротією, є щонайменше досить болісною.

Для того, щоб створити вушну раковину на 3D-принтері, вчені для початку зробили тривимірне зображення людського вуха, яке хотіли отримати, і вже потім конвертували його у «живу форму». Гель, який науковці створили для «друку» вуха, є речовиною дуже великої консистенції і нагадує желе. Для «чорнила» також використали колаген, який сформував хрящ витвореної вушної раковини.



«Це займає десь із півдня, щоб створити форму, і близько дня, щоб «надрукувати», плюс іще півгодини на те, щоб ін’єктувати гель. Через 15 хвилин після цього комплексу процедур маємо готове вухо», – каже співавтор дослідження, професор Лоуренс Бонассар.

«Перш ніж імплантувати вухо, ми кілька днів витримуємо його в особливому розчині – так би мовити, у живильному клітинному середовищі», – додає науковець.

Дітей, хворих на мікротію, народжується від 1 до 4 на 10 тисяч новонароджених. Більшість таких хворих мають неушкоджене внутрішнє вухо, однак втрачають слух через порушення зовнішньої структури.

Google шукає випробувачів для чудо-окулярів

У Google розпочали конкурсний відбір осіб, які випробовуватимуть Google Glass – окуляри доповненої реальності, які компанія презентувала минулого року.

«Ми нині на ранній стадії розробки, і хоч ми не можемо обіцяти, що все буде ідеально, ми можемо обіцяти, що все буде захопливо», – йдеться у повідомленні на сайті новинки. Для того, щоб взяти участь у відборі, заявник повинен мешкати на території США, бути віком від 18 років і надіслати есе обсягом максимум 50 слів на тему If I had glass («Якби я мав окуляри»). Заявки приймають до 27 лютого, потім у компанії відберуть «explorers» – випробувачів.

Важливий момент: особи, які зрештою візьмуть участь у проекті, повинні будуть зробити попереднє замовлення Google Glass Explorer Edition за 1500 доларів.

Паралельно з розміщенням оголошення про відбір випробувачів, компанія Google також виклала новий відеоролик, на якому показані потенційні можливості нового винаходу.



Для того, щоб «окуляри» виконали команду, її треба розпочати зі слів «OK Glass». Комп’ютер може записувати відео, фотографувати, писати повідомлення, у Google Glass буде також опція відеочату. На дисплеї, який буде доступний лише власникові окулярів, можна буде встановити годинник або табло про погоду. Очікується, що комп’ютер також виконуватиме функцію помічника-довідника (щось на кшталт Siri в iPhone). Пристрій працюватиме на базі Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG