Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах виконком визначив, коли треба повідомляти про мітинги


Виконавчий комітет Черкаської міської ради регламентував процедуру проведення масових заходів. Відтепер заяву про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації потрібно подавати в письмовій формі не пізніше як за п’ять днів до запланованої дати їхнього проведення.

Водночас виконком обмежив право громадян, які не досягли 18-річного віку, бути організаторами мирних зібрань і визначив перелік місць у Черкасах, «на яких можливе проведення масових заходів».

На це рішення Черкаського виконкому вже відреагували коаліція громадських організацій «Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест» та ВГО «Інститут Республіка». У зверненні Голови ВГО «Інститут Республіка» Володимира Чемериса до Черкаського міського голови та міськвиконкому зазначено, що рішення Черкаського міськвиконкому від 20 та 21 лютого цього року суперечать Конституції України та обмежують свободу мирних зібрань у Черкасах.

«Ці рішення ухвалені у закритому порядку, без консультацій з громадськістю та не оприлюднені належним чином у засобах масової інформації», – мовиться у заяві.

Новина про ухвалення цих рішень з’явилася на сайті міської ради лише у п’ятницю ввечері, після закінчення робочого дня. Втім, як виявило Радіо Свобода, досі на офіційному порталі міської ради у розділі «Нормативні акти» ці рішення не опубліковані.

Водночас опозиційні сили у межах кампанії «Черкащина гниє з Тулуба» вже запланували акцію протесту на 25 лютого. Про майбутню подію організатори 22 лютого повідомили Черкаський міськвиконком. Однак там звернення переглянули й одразу повернули з приміткою: «Не може бути зареєстроване як таке, що не відповідає рішенням виконавчого комітету від 21.02.2013 №194 та від 20.02.2013 № 190» (йдеться про необхідність у письмовій формі подавати заяву про проведення вуличного заходу не пізніше ніж за п’ять днів до запланованої дати).

«Ми подали відповідні документи в юридичну службу та готуємо звернення до прокуратури з приводу незаконного рішення Черкаської міської ради. Міський голова Сергій Одарич занадто розслабився, але черкасці готові йому нагадати про наші права й вийти на вулицю навіть всупереч заборонам. Тому акція 25 лютого відбудеться», – коментує ситуацію голова Черкаської обласної організації ВО «Свобода» Юрій Ботнар.

У Всеукраїнській ініціативі «За мирний протест!» та ВГО «Інститут Республіка» стверджують, що Черкаський міськвиконком не є законодавчим органом, а його рішення не є законодавчим актом, тому він не має жодних конституційних повноважень встановлювати конкретні терміни повідомлення про мирні зібрання, адже наслідком такого рішення «можуть стати репресії проти організаторів та учасників зібрання, яке планується 25 лютого 2013 року у Черкасах».

Понад місяць тому Вищий адміністративний суд України підтвердив право місцевих рад самостійно визначати конкретні строки завчасного сповіщення про проведення масових заходів, доки в Україні не існує законодавчого акту, який урегульовував би це питання.
XS
SM
MD
LG