Доступність посилання

ТОП новини

Працівники туберкульозних лікарень Рівненщини – проти їхньої «оптимізації»


Рівне – Медики трьох протитуберкульозних лікарень Рівненщини збираються пікетувати сьогодні перинатальний центр у Рівному, який відкриватиме перший заступник глави адміністрації Президента України Ірина Акімова. Причиною невдоволення стала ліквідація фтизіатричних стаціонарних установ в Острозі, Володимирці та селі Верба Дубенського району. Медики стверджують, що турбуються не лише за робочі місця, а й за ситуацію з поширенням сухот в області.

Рішення про ліквідацію трьох лікарень Рівненська обласна рада ухвалила ще в грудні, керуючись наказом Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довготривалого перебування людей та проживання хворих на туберкульоз». Начальник управління охорони здоров’я Віталій Бойко переконав депутатів, що сім фтизіатричних закладів на одну область – надто багато, а лікарня на півсотні людей, яку обслуговує 40 працівників – неефективна. Ті проголосували «за». Самі ж медпрацівники дізналися про те, що незабаром шукатимуть роботу, із новин, розповідає старша медична сестра Острозької протитуберкульозної лікарні Галина Кондратюк.

«Передавали, що Острозька, Вербська і Володимирецька лікарні будуть закриті. Ми, сном-духом нічого не знаючи, починаємо штурмувати інтернет. В інтернеті ще ні рішень, абсолютно ніяких підтверджуючих паперів цьому не було. Але ж почули – й спочатку подзвонили на Всеукраїнську гарячу лінію, біл-борди якої «Зупинимо туберкульоз разом» скрізь висять зараз», – розповідає Галина Кондратюк.

За здоров’ям – до обласного центру

Але лікарям пояснили, що вони звернулися не за адресою – до громадської організації. Тоді вони зателефонували до міністерства. А МОЗ попросив надати офіційні звернення від колективу. Зрештою всі звернення повернулися на круги своя – до обласної та районної влади.

Голова Острозької райдержадміністрації Василь Дума зазначив: нині тут шукають варіанти перепрофілювання закладу або ж його підпорядкування Острозькому психоневрологічному диспансеру. Чи вдасться це зробити – поки що не відомо. А щодо хворих з відкритою формою туберкульозу, то краще їх лікувати в Рівному, переконаний чиновник.

«Якщо в нас сьогодні немає урології – що, немає урологічно хворих людей? І лікаря-уролога нема. Але люди лікуються…» – каже Василь Дума.

Поки що в Острозі лікують хворих із відкритою формою сухот. Виліковують 90 відсотків, середньообласний показник значно нижчий, каже головний лікар Острозької протитуберкульозної лікарні Георгій Антонюк.

Йому заперечує генеральний директор об’єднання «Фтизіатрія» Ростислав Рожанський, котрий пояснює, що до обласного тубдиспансеру нині потрапляють найважчі хворі, іноді ті, котрих «заліковують» в районах. Тоді їх доводиться оперувати. Нещодавно тут з’явилося нове діагностичне й лабораторне обладнання, використовувати яке не на повну потужність просто гріх. Тому хворих однозначно направлятимуть сюди.

Але самі пацієнти такому новаторству поки що не дуже раді, розповідає один із них, острожець Роман Статкевич, котрий потрапив до лікарні з важкою формою туберкульозу.

«Перебуваю тут півроку, пішов на поправку. А в Рівному у мене літня мама, їй важко туди буде їздити», – каже Роман Статкевич.

Часто відвідувати туберкульозних хворих не варто, каже головний медик області Віталій Бойко. На його думку, такі заклади, як у Вербі, лише сприяють поширенню сухот. Тому людей таки направлятимуть до Рівного.

«У нас же в Зарічному немає (лікарень – авт.), у Дубровиці, Рокитному немає – але вони ж доїжджають. І ми їх успішно лікуємо в обласному фтизіатричному закладі», – каже Бойко.

А як з робочими місцями? «З лікарями питання у всіх трьох закладах вирішені позитивно, з середнім і технічним медперсоналом будуть проблеми. Але я можу запевнити – усім працездатним людям середнього віку будуть запропоновані робочі місця в медичній сфері Рівненщини», – заявив він.

Фтизіатрам роботу знайдуть. За півсотні-сотню кілометрів від житла

Процедура ліквідації вже розпочалась. Натомість медики вважають, що її можна зупинити, адже обласна рада ухвалила своє рішення про ліквідацію без проведення громадських обговорень та пропозицій відповідної галузевої профспілкової організації. А саме такий шлях реорганізації обговорювали депутати ще на початку минулого року.

Тому сьогодні медики, котрі вважають неможливим для себе їздити на запропоновану роботу за 50–150 кілометрів, спробують використати ще один шанс – пікет приїзду Ірини Акімової.

P.S. Рівненщина має найбільшу кількість ліжко-місць у фтизіатричних закладах серед областей Західної України. Однак показник захворюваності на активний туберкульоз тут вищий від усіх сусідніх областей, окрім Житомирщини, і складає 62,5 на 100 тисяч населення.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG