Доступність посилання

ТОП новини

Кардиналу Любомиру Гузару виповнюється 80 років


Кардинал Любомир Гузар
Кардинал Любомир Гузар
Сьогодні кардиналу Українського греко-католицької церкви Любомиру Гузару виповнюється 80 років. У Святоюрському соборі у Львові о 10 годині розпочалась літургія з нагоди ювілею кардинала Любомира, архиєпископа-емерита УГКЦ. У богослужінні беруть участь глава УГКЦ Святослав Шевчук, а також єпископи, парафіяни і представники місцевої влади.

Молодіжна комісія УГКЦ оголосила конкурс на найкраще привітання кардиналу Любомиру Гузару в аудіо, відео, фото чи текстовому форматі. Переможці конкурсу зможуть особисто привітати владику Любомира і поспілкуватися з ним 28 лютого у Києві.

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут навчався у народній школі і закінчив перший клас гімназії. У 1944 році родина виїхала в Австрію, а через п’ять років – у США. В Америці майбутній глава УГКЦ закінчив середню школу, духовну семінарію. Богословські студії проходив у Католицькому університеті Вашингтона. 30 березня 1958 року був висвячений на священика. У 1960-х студіював філософію і здобув ступінь магістра.

З 1969 до 1972 років у Римі студіював богослов’я і став доктором богослов’я. Блаженніший Любомир з 1972 склав монаші обіти у монастирі святого Теодора Студита в Італії. А у 1977 році був висвячений патріархом Йосипом Сліпим на єпископа УГКЦ.

У 1993 році єпископ Любомир Гузар повернувся в Україну, прийняв українське громадянство. З 2005 до 2011 років був главою УГКЦ.
XS
SM
MD
LG