Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина знову закликала Україну подолати вибіркове правосуддя


Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле знову нагадав сьогодні в Берліні своєму колезі з України Леонідові Кожарі, що перед підписанням угоди про асоціацію між ЄС і Україною Київ має, зокрема, подолати питання вибіркового правосуддя щодо опозиційних діячів.

Говорячи на спільній із Кожарою прес-конференції, Вестервелле звернув увагу, що ставлення в Україні до опозиційних діячів при погляді з Європи створює враження саме вибіркового правосуддя.

«Я хотів би особливо закликати Україну ухвалити правильні рішення для того, щоб подолати це враження і щоб втілити необхідні реформи послідовно і швидко. Ми готові підтримати вашу країну, Україну, у здійсненні цього завдання», – заявив німецький міністр.

При цьому він згадав і про долю колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. «Пані Тимошенко має право на справедливий судовий розгляд. Необхідно уникнути будь-якої подібності до вибірково мотивованого правосуддя», – заявив він.

Ґідо Вестервелле також говорив про те, що німецьких лікарів колишнього прем’єра не змогли прийняти в Україні протягом минулих вихідних. «Звичайно, Юлія Тимошенко має також право на належне лікування. І я шкодую, що її лікарі з клініки «Шаріте» попередніми днями не мали можливості оглянути пані Тимошенко. Я висловив моє бажання, щоб це становище могло бути виправлене в найближчому майбутньому», – сказав німецький міністр.

Леонід Кожара, який сьогодні і завтра перебуває з офіційним візитом у Німеччині, зі свого боку, запевнив, що Україна має намір зробити все можливе, щоб угоду про асоціацію України з ЄС можна було підписати на саміті країн-учасниць програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі в листопаді.

А з приводу лікування Тимошенко він наголосив: «Я думаю, що неприїзд лікарів «Шаріте» минулими вихідними — це технічна помилка і технічна проблема, оскільки надання дозволів протягом вікенду в Україні ускладнене».

«На сьогоднішній день є загальне розуміння, що лікарі приїдуть і перебуватимуть в Україні з 2 по 4 березня цього року, і ніяких складнощів щодо їхнього перебування в Україні на сьогоднішній день не існує», – додав український міністр.

Учора Державна пенітенціарна служба двічі спростовувала заяви партії «Батьківщина», яку Тимошенко очолює, та оточення колишнього прем’єра, які стверджували про заборони, перешкоди чи заперечення пенітенціаріїв щодо приїзду німецьких лікарів. Як повідомила пенітенціарна служба, лікарів через МЗС України і посольство Німеччини заздалегідь офіційно повідомили, що лікарів запросили прибути 25 лютого, в понеділок, але вони вчора так і не прибули.

У «Батьківщині», зокрема, стверджували, що німецькі лікарі планували оглянути Тимошенко ще в суботу, 23 лютого, але їм «не дозволили» зустрітися з колишнім прем’єром «із надуманих причин», а потім так і не дали інформації про дату дозволеного приїзду.
XS
SM
MD
LG