Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані почався суд над колишнім головним прокурором Тегерана


Саєд Мортазаві, на цьому архівному фото 2007 року його зняли під час страти звинуваченого повішенням.
Саєд Мортазаві, на цьому архівному фото 2007 року його зняли під час страти звинуваченого повішенням.
В Ірані сьогодні почався судовий процес над колишнім головним прокурором Тегерана Саєдом Мортазаві, якого звинувачують у зв’язку з загибеллю затриманих. Процес відбувається за зачиненими дверима.

Мортазаві і ще двох суддів звинувачують у введенні в оману слідства у справі про загибель трьох учасників масових демонстрацій, що відбувалися після президентських виборів 2009 року. Ці троє загинули внаслідок тортур у центрі затримання Кагрізак біля Тегерана.

Через ці звинувачення Мортазаві на початку місяця вже провів кілька днів в ув’язненні.

2010 року спеціальна комісія парламенту Ірану визнала Мортазаві відповідальним за смерть від тортур щонайменше трьох згаданих демонстрантів.

Мортазаві, який до відставки займав посаду голови служби соціального забезпечення Ірану, а перед тим був головою служби боротьби з контрабандою чи одним із заступників генерального прокурора Ірану, у 2003–2009 роках був головним прокурором Тегерана. На цій посаді він здобув прізвиська «різника преси» і «мучителя Тегерана» через жорстоке ставлення до опонентів владного в Ірані режиму, зокрема, проти засобів інформації й дописувачів в інтернеті.

Іще 2003 року парламент Ірану вирішив, що Саєд Мортазаві повинен був понести відповідальність за смерть журналістки Загри Каземі з громадянствами Канади й Ірану, яку по суті забили на допитах після затримання за те, що вона фотографувала будівлю в’язниці; тоді ці звинувачення ні до чого не привели.

Нинішню справу вважають за один із елементів боротьби за владу між президентом Махмудом Ахмадінеджадом, союзником якого є Саєд Мортазаві, і його супротивниками в найвищих владних колах Ірану.
XS
SM
MD
LG