Доступність посилання

ТОП новини

Посол Росії запропонував Україні лишитися власником своєї ГТС за умови двостороннього консорціуму


Михайло Зурабов, архівне фото
Михайло Зурабов, архівне фото
Російська сторона вважає за можливе передати українську газотранспортну систему в управління газотранспортному консорціумові, не змінюючи при цьому форми її власності, заявив у середу посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

Виступаючи перед журналістами, він також додав, що російська сторона, виходячи з тих заяв, які лунали раніше, передбачала й готувала відповідні документи, орієнтуючись на те, що це має бути саме двосторонній консорціум.

Водночас російський посол наголосив, що російська сторона звернула увагу на той факт, що українські партнери провели консультації з європейськими колегами «на полях саміту Україна – ЄС» про можливість повернутися до ідеї тристороннього консорціуму. «Тому це питання, напевно, потребує уточнення», – сказав Зурабов, як його цитує агентство «Інтерфакс».

Він також підтвердив позицію Росії, що передання української ГТС в оренду російській стороні може призвести до зниження ціни на газ.

Українські урядовці заявляють, що Україна не відмовилася від ідеї тристороннього газотранспортного консорціуму для управління українською газотранспортною системою з участю і Росії, і ЄС. Про це, зокрема, йшлося днями й на саміті Україна – ЄС.

Водночас перед самітом Президент Віктор Янукович припустив можливість, що українську ГТС залишать у власності України і лише здадуть в оренду.

Останнім часом оглядачі в Україні висловлювали побоювання, що шансів на створення тристороннього газотранспортного консорціуму з участю європейської сторони практично не залишилося, і натомість Київ і Москва впритул наблизилися до створення двостороннього консорціуму.
XS
SM
MD
LG