Доступність посилання

ТОП новини

Україна і далі хоче формату «3+1» із Митним союзом – Кожара


Леонiд Кожара
Леонiд Кожара
Українська сторона, як i ранiше, вважає найприйнятнiшою формою спiвпрацi з Митним союзом формат «3+1», заявив мiнiстр закордонних справ Леонiд Кожара в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна».

За його словами, в такому форматі Україна могла би брати участь шляхом створення зони вiльної торгiвлi з Митним союзом i приєднатися до певних угод цього мiждержавного утворення в окремих сферах.

Кожара також наголосив, що Київ зацiкавлений у розширеннi економiчної спiвпрацi з Митним союзом i продовжує шукати такi форми взаємодiї, якi враховували б нацiональнi iнтереси країни.

Крiм того, міністр висловився за розвиток взаємодiї мiж Митним союзом i європейським ринком.

«Сьогодні для України це дуже конкретне економiчне питання. Наше завдання – створити основу для справжнього об’єднання всiєї Європи. Україну, ЄС i Росiю в перспективi повиннi об’єднати безвiзовий режим i спiльна зона вiльної торгiвлi», – наголосив глава українського зовнiшньополiтичного вiдомства.

Президент Віктор Янукович днями заявив, що для України пріоритетною є євроінтеграція, а пошук моделі співпраці з Митним союзом далі триває.

Росія давно пропонує Україні вступити до її Митного союзу з Казахстаном і Білоруссю, обіцяючи за це, зокрема, дешевший газ. Україна висловлює готовність до співпраці з Митним союзом, але без вступу до нього, в різних форматах – «3+1», поступового приєднання до його правил, асоційованого членства тощо, – на що не згодні у Кремлі.

У Євросоюзі вже багато разів попереджали, що співпраця України з такими об’єднаннями, як Митний союз, не перешкодить її євроінтеграції. Водночас, наголошують в ЄС, вступ до цього об’єднання, яке має наддержавні органи, цілком виключить можливість створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною, що є частиною угоди про асоціацію України з Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG