Доступність посилання

ТОП новини

Янукович визнав свій недолік і відповів на 16 запитань


Київ – Журналісти у масках із обличчям Януковича та суперечки щодо черговості запитань до Президента розбавили одноманітність його відповідей під час підсумкової прес-конференції. З майже 400 представників преси лише 16 змогли поставити запитання главі держави. Утім, відповіді на більшість із них не містили нової інформації і зводилися до переліку досягнень влади, кажуть учасники цього заходу.

Одне з перших запитань до Президента Віктора Януковича стосувалося того, яким чином президентському сину Олександру Януковичу вдалося швидко стати мільярдером. Глава держави заявив, що про статки його старшого сина потрібно запитувати в нього самого.

«Я подробиць ніяких не знаю, я знаю, що він звик багато працювати. Головне, що я від нього вимагаю, щоб усе, що б він не робив, він робив це прозоро», – сказав Янукович.

На уточнення, чи допомагають урядовці його синові, Янукович додав, що той уже давно – доросла людина.
На прес-конференції Януковича журналістку виштовхнули з зали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Я не дуже люблю зустрічатися з пресою – Янукович

Також журналісти цікавилися, чому Президент уже 15 місяців не проводив прес-конференцій. У відповідь Віктор Янукович пообіцяв, що буде частіше спілкуватися з пресою.

«Чому ми не так часто зустрічаємося? Я чесно казав уже багато разів, що я це не дуже люблю. Як кажуть, хто на що вчився. Я на це не вчився. Це мій недолік. Але я буду з ним боротися. Я вам це обіцяю», – запевнив Янукович.

Президент говорить сам з собою, він не чує журналістів – Станко

Щоб ще більше заохотити Президента до спілкування з пресою, журналісти-представники руху «Стоп цензурі!», які були присутні на прес-конференції, вдягли маски із зображенням обличчя Віктора Януковича. Це було символом того, що глава держави чує лише себе, пояснила Радіо Свобода одна з них, журналістка Анастасія Станко.
Маска свідчила про те, що це не діалог, а своєрідний монолог, що Президент говорить сам з собою
Анастасія Станко

«Ця ідея зародилася після «Діалогу з країною», коли 22 лютого Президент спілкувався начебто з народом. Але склалося чітке враження у мене та моїх колег зі «Стоп цензурі», що це діалог із якоюсь його країною, з якимись його людьми. Тому ця маска свідчила про те, що це навіть не діалог, а своєрідний монолог, що Президент говорить сам з собою, що він не чує журналістів, а журналісти вже давно не чують його, тому що відповіді заздалегідь передбачені», – зазначила Станко.

«Євразійці» не змогли поставити жодного запитання – Чаленко

Невдоволеними складністю доступу до Президента залишилися також і представники провладних засобів масової інформації. Через відсутність чіткого алгоритму визначення черговості запитань журналіст Олександр Чаленко не зміг запитати Віктора Януковича, як він оцінює своїх майбутніх конкурентів на президентських виборах 2015 року, які нині є лідерами опозиційних партій.

«Я глибоко обурений. Я прийшов сюди за 15 хвилин до 9-ї. Виявилося, що вже є список тих, хто ставитиме запитання. Потім виник ще один список. Потім з’явився список від Адміністрації Президента. Зрештою переміг список від «Стоп цензурі!». Наша преса розділена на два табори: «помаранчеві» і «євразійці». Цього разу «євразійці» не змогли поставити жодного запитання. А четверо з того табору зробили це: Мустафа Найєм із «Української правди», Сакен Аймурзаєв із «Ехо Москви», Тетяна Чорновол та журналістка з «ТВі». Ми ж – жодного. Ми простояли 5 годин. Що це таке?» – обурився Чаленко.

«Державна охорона почала мене просто виносити за двері» – Чорновол

Через черговість запитань під час прес-конференції виник конфлікт між журналісткою Тетяною Чорновол та представниками Державної служби охорони. Охоронці спочатку не допускали її до мікрофону, а потім, взагалі, виштовхали з зали. Щоправда, за кілька хвилин представниці ЗМІ дозволили повернутися.
Я почала запитувати про його зв’язок із Лазаренком
Тетяна Чорновол

«Віктор Янукович у промові згадав про зв’язок Тимошенко з Лазаренко. Я вже з місця почала запитувати про його зв’язок із Лазаренком. Тоді Державна охорона почала мене просто виносити за двері. Як ви гадаєте, можу я протистояти десятьом представникам Державної охорони?» – сказала Радіо Свобода Чорновол.

Вислухавши Тетяну Чорновол, Віктор Янукович заперечив свій зв’язок із екс-прем’єр-міністром Павлом Лазаренком.

На прес-конференцію Президента акредитувалися 396 журналістів

Відповідаючи на запитання інших журналістів, Президент сказав, що може розглянути питання про помилування Юрія Луценка після рішення у його справі касаційної інстанції.

Крім того Янукович заявив, що Україна могла б бути спостерігачем у Митному союзі, оскільки для неї цікава насамперед економічна інтеграція з цим міжнародним утворенням.

Загалом журналісти встигли за 2 години прес-конференції поставити Віктору Януковичу 16 запитань. Водночас, у прес-службі Президента повідомили, що на цей захід акредитувались 396 журналістів.

Минулого разу Президент спілкувався з пресою у грудні 2011 року. У липні 2012 року Віктор Янукович скасував прес-конференцію за кілька годин до її початку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG