Доступність посилання

ТОП новини

Підказки горе-реформатору


Безумовно, порівняно із попередньою великою прес-конференцією, Януковича навчили краще викручуватися й уникати відповідей на незручні запитання. Щоправда, не завжди це виходить красиво. Скажімо, у відповідь на запитання про багатомільйонний гонорар за свої книжки, яких ніде немає, він почав хвалитися – скільки він витрачає на благодійність. При цьому Янукович похвалився спеціально підготованою довідкою. Це ж треба: хтось за кошти платників податків готує довідки про те, скільки Президент витрачає на благодійність.

Утім, Президент вчиться також на власних помилках чи то на чужих порадах. Скажімо, влітку 2010 року він обіцяв надто комфортні умови із швидким результатом. Треба було два з половиною роки, щоби нарешті усвідомити: реформи не можуть бути комфортними, а радше нагадують ремонт. Янукович навів аналогію із селянською хатою, яку щороку «латають: білять, підмазують і так далі… витрачають кошти». А коли, мовляв, переробляється хата, то «є незручності для всіх».

Оскільки аналогію між реформами і ремонтом автор цих рядків провів ще влітку 2010-го, то дозволю собі ще дещо пояснити з цього приводу.

Намагаючись прикрасити провал реформ, Президент дещо лукавить – мовляв, «зміст реформ навіть фахівці не всі до кінця розуміють». Проблема радше в тому, що й сам Президент, здається не до кінця зрозумів їхній зміст. Бо чимось іншим важко пояснити чехарду із ліквідацією, а потім відтворенням міністерств. До Януковича подібну реформу намагався втілити Кучма – із тими самими наслідками.

Нарешті, дуже важливо, щоби незручності справді були розподілені на всіх, а то складається враження, що на незручностях всієї України наживається одна «Сім’я».

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG