Доступність посилання

ТОП новини

США: автоматичне скорочення федеральних видатків стало реальністю


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах четвертий день діє закон про обов’язкове скорочення видатків за всіма статтями бюджету, так званий секвестр. Закон про секвестр ухвалили ще два роки тому, сподіваючись, що його ніколи не доведеться виконувати. Але цього разу законодавці у Конгресі не змогли домовитись із Білим домом про скорочення бюджетного дефіциту за окремими статтями і секвестр став реальністю.

Секвестр означає автоматичне скорочення бюджетних видатків за всіма статтями, незалежно від ступеню важливості фінансування тих чи інших галузей.
До останньої хвилини ще жевріла надія досягти домовленості між Конгресом і Білим домом, але республіканці й демократи залишилися на своїх позиціях.
Республіканці були проти збільшення податків на заможну верству, а демократи не бажали значного скорочення фінансування соціальних програм.

Конгресмен Джон Бейнер, спікер Палати представників, заявив: «Цю дискусію щодо збільшення податків, на мій погляд, вже закінчено. Йдеться про проблему зменшення видатків тут, у Вашингтоні».

Президент Барак Обама порівняв секвестр із сокирою м’ясника. Урізанню підлягають усі федеральні служби, ліквідується значна частина вже укладених контрактів, що спричинить масові звільнення.

За підрахунками Бюджетного офісу Конгресу, вже поточного року секвестр призведе до ліквідації 750 тисяч робочих місць.

«Не кожен одразу відчує біль внаслідок цих скорочень. Біль, однак, буде і то цілком реальний, – підкреслив президент Обама. – Починаючи вже з цього тижня життя багатьох родин середнього класу зазнає значного погіршення».

Обама: Я не диктатор

Президент додав, що урізання видатків стосуватиметься насамперед такі ділянки федерального бюджету, як освіта, оборона і служби першої допомоги, медичні та пожежні служби. Також зазнає скорочень система авіа пасажирських перевезень.

«Чим довше ці скорочення залишатимуться чинними, тим більшим буде обсяг шкоди, завданої нашій економіці, повільне погіршення, що посилюватиметься щодня», – сказав Обама.

Президент зайшов до приміщення, де відбуваються щоденні брифінги для журналістів, і один із репортерів запитав Обаму, мовляв, чому б вам, пане президенте, не зачинити всіх лідерів Конгресу з обох партій в одній кімнаті й тримати їх там, поки вони не дійдуть згоди. Президент знизав плечима й посміхнувся, відповівши: «Я не диктатор».

Він також сказав, що хотів би бути здатним, як той лицар Джедай із фільму-казки, флюїдами власного мозку переконати законодавців ухвалити потрібне рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG