Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані знову мітингували за звільнення опозиціонерів


Під час мітингу в Оші, 5 березня 2013 року
Під час мітингу в Оші, 5 березня 2013 року
У кількох містах Киргизстану сьогодні відбулися нові демонстрації з вимогами негайно звільнити трьох лідерів опозиційної партії «Ата-Джурт» («Батьківщина»), яких звинувачують у підбурюванні до масових заворушень і «спробі силового захоплення влади».

Найбільший протест відбувся в місті Оші на півдні країни. В іншому місті на півдні, Джалал-Абаді, сотні людей заявили, що не припинять демонстрації, доки опозиціонерів не звільнять. Також кількасот людей мітингували за їхнє звільнення в місті Караколі на північному сході Киргизстану.

Трьох депутатів парламенту Киргизстану, лідерів партії «Ата-Джурт» Камчибека Ташиєва, Садира Джапарова і Таланта Мамитова, судять у столиці Бішкеку.

Усіх трьох затримали на початку жовтня минулого року після сутичок у Бішкеку з правоохоронцями близько тисячі демонстрантів. Мітингувальники закликали тоді націоналізувати найбільшу компанію, що розробляє родовище золота в Киргизстані; Ташиєв приєднався до демонстрантів і закликав їх скинути уряд.

Камчибек Ташиєв, колишній міністр надзвичайних ситуацій у владі скиненого президента Киргизстану Курманбека Бакієва, був одним із кандидатів на президентських виборах понад рік тому і здобув третє місце. Він очолює опозиційну до нинішньої влади партію «Ата-Джурт» націоналістичного спрямування, яка об’єднує перш за все прихильників Бакієва, переважно з регіону Джалал-Абада та інших частин півдня Киргизстану.
XS
SM
MD
LG