Доступність посилання

ТОП новини

Суд думає над долею Власенка


Суд вирішує, чи позбавити Власенка мандата
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суд вирішує, чи позбавити Власенка мандата

Київ – Чи займався депутат Сергій Власенко після свого обрання адвокатською діяльністю та чи позбавлять його за це мандата, з’ясовував у вівторок Вищий адміністративний суд України. Своє рішення судді обіцяють оголосити у середу, 6 березня. Представник позивача, спікера Верховної Ради Володимира Рибака, вважає, що для позбавлення статусу депутата достатньо рішення регламентного комітету парламенту. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, який захищав інтереси Власенка, навів докази, що той не займався адвокатською діяльністю з 2008 року.

Під будівлею Вищого адміністративного суду по обіді 5 березня зібралися близько тисячі мітингувальників із символікою опозиційних партій. Вони скандували «Руки геть від Власенка!». В самій залі судових засідань – яблуку ніде впасти, тут журналісти, депутати від опозиції, представники закордонних дипломатичних місій. Самого відповідача, депутата Сергія Власенка не було з невідомих причин, тому його інтереси перед колегією з п’яти суддів представляв лідер парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

За його словами, Сергій Власенко не працював адвокатом на момент обрання депутатом – це зафіксоване в рішенні ЦВК. Окрім того, 22 лютого він відмовився від права бути адвокатом, заявив у суді Яценюк.

«Громадянин Власенко не здійснював адвокатської діяльності. Не укладав про це угод, не представляв нічиїх інтересів як адвокат, і ніяких свідчень про те, що він реалізовував своє право на адвокатську діяльність – не існує. Попри це, він подав заяву до Львівської колегії адвокатури про те, щоб у нього відібрали навіть право займатися адвокатською діяльністю. Щоб не було підстав для політичних спекуляцій, – пояснює Яценюк. – Однак через п’ять днів по тому спікер Верховної Ради Володимир Рибак подає позов до суду про позбавлення Власенка мандата».

Яценюк зауважив, що Сергій Власенко захищає Юлію Тимошенко на громадських засадах і що він став її захисником за рішенням суду, яке визначає його як «фахівця з права, народного депутата».

Позов на Власенка – без дати і доказів

Захисники Власенка поцікавилися в представника інтересів позивача, чи спікер Володимир Рибак має докази того, що Власенко працював адвокатом у час свого депутатства. Представник спікера в суді визнав, що єдиним доказом, про який він знає, є витяг з реєстру працівників адвокатури від 19 лютого. «Є факти, які свідчать про адвокатську діяльність депутата Власенка, і вони дали підстави спікерові звернутися до суду», – зауважив він.

Посмішки суддів та присутніх викликав той факт, що на тексті позову не виявилося дати, і представник позивача не зміг цього пояснити. Зрештою, суд вислухав позиції всіх учасників і взяв перерву до 6 грудня, до десятої ранку.

Європарламентар: «Власенко – новий приклад політичного переслідування»

Депутат Європарламенту Ребекка Гармс, яка спостерігала за перебігом суду, назвала умови в залі засідань нелюдськими. І визнала, що справа Власенка є наступним після Тимошенко прикладом політичного переслідування.
Використання судової гілки влади для з’ясування політичних інтересів і виключення з політичної боротьби опонентів – неприпустиме
Ребекка Гармс

«Ознакою демократичної держави є те, що політичні суперечки повинні вирішуватися політичними методами в парламенті, а використання судової гілки влади для з’ясування політичних інтересів і для виключення з політичної боротьби своїх опонентів – неприпустиме», – наголосила Гармс.

Цього ж дня Вищий адмінсуд достроково позбавив мандата депутата-регіонала Андрія Веревського за суміщення депутатської діяльності з підприємницькою. Керівник його фракції Сергій Єфремов обурився, що в Україні та ЄС всі переймаються Власенком і незаслужено забули про Веревського.

Зі свого боку, Арсеній Яценюк наголосив, що Веревського позбавили мандата за домовленістю, бо його закордонні бізнес-партнери не хочуть мати з ним справ, доки він є депутатом. А влада, на думку Яценюка, хоче створити видимість, що позбавляє мандатів і «своїх», і «чужих».

На Власенкові відпрацьовують технологію – Кличко

Зі свого боку, лідер фракції УДАР у Верховній Раді Віталій Кличко після судового засідання зауважив, що на Власенкові відпрацьовують технологію позбавлення мандата будь-кого з парламентської опозиції.
Влада намагається зробити з парламенту збіговисько маргіналів. Вони мають намір викосити півпарламенту
Віталій Кличко

«Влада намагається зробити з парламенту збіговисько маргіналів. Таким чином вони мають намір викосити півпарламенту. До прикладу, якщо нині Арсеній Яценюк захищає інтереси Сергія Власенка в суді, то потім його можуть звинуватити у суміщенні депутатства й адвокатської діяльності. Так само й мене – бо я ще не відмовився від своєї спортивної ліцензії», – зазначив Кличко.

Вищий адміністративний суд України має визначити долю Власенка завтра. Між тим лідер парламентської фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що ініціює позбавлення мандата ще двох десятків народних обранців, але на більш вагомій підставі – через подвійне громадянство.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG