Доступність посилання

ТОП новини

Бреннан відіграв ключову роль у боротьбі з «Аль-Каїдою»


Нью-Йорк – Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів очолив професійний розвідник із багаторічним стажем, що є нечастим випадком. Це констатують американські оглядачі, коментуючи призначення на цю посаду Джона Бреннана. До свого нового призначення він був радником Білого дому з питань боротьби з міжнародним тероризмом.

Джон Бреннан очолив Центральне розвідувальне управління тоді, коли правозахисники у Сполучених Штатах Америки звинувачують ЦРУ у застосуванні надто суворих методів допиту осіб, звинувачуваних у терористичних діях.

Можливо, саме тому під час спеціальних слухань у сенатській Комісії у справах розвідки Бреннана прискіпливо розпитував сенатор-демократ Карл Левін. Мовляв, чи такі методи не суперечать американському законодавству? Бреннан, однак, обстоював законність дій ЦРУ.

«Ми керуємося засадничими цінностями, які передбачають верховенство закону, – стверджував Джон Бреннан. – Це стосується усіх наших дій, до яких ми вдаємося згідно з повноваженнями, наданими нам Конгресом».

Бреннану 57 років, він є випускником Нью-йоркського університету «Фордем» і Техаського університету. Практично вся його службова кар’єра тісно пов’язана зі справами національної безпеки та боротьби з тероризмом.

За президента Джорджа Буша-молодшого Джон Бреннан був начальником штабу директора ЦРУ Джорджа Тенета, а 2004 року був призначений керівником Національного антитерористичного Центру у Вашингтоні.

Бреннан і ліквідація «терориста номер один»

Бреннан відіграв ключову роль у боротьбі з міжнародною терористичною мережею «Аль-Каїда». Він був радником президента Барака Обами, коли планували ліквідацію Усами бін Ладена у Пакистані у травні 2011 року.

Новопризначеного директора ЦРУ журналістам у Білому домі представляв Барак Обама.

«В особі Джона Бреннана працівники ЦРУ матимуть своїм лідером одного з найбільш майстерних і гідних поваги професіоналів розвідки, не кажучи вже про унікальне поєднання інтелекту й сили, – зазначив Барак Обама. – Джон Бреннан має якості, потрібні для забезпечення національної безпеки країни».

Оглядачі зауважують, що Джон Бреннан першим в адміністрації президента Обами визнав існування програми застосування літаків-безпілотників для знищення терористів. Він сказав: «На жаль, іноді треба позбавити одного життя для врятування багатьох життів. Нам це вдається робити, щоб запобігти вбивчим атакам терористів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG