Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані критикують Ахмадінежада за «фізичний контакт» із матір’ю Чавеса


Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад і мати Уго Чавеса Елена Фріас, Каракас, 8 березня 2013 року
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад і мати Уго Чавеса Елена Фріас, Каракас, 8 березня 2013 року
Прага – Мало того, що президент Ірану обурив своїх консерваторів у Тегерані провіщенням нібито повернення у світ із Ісусом Христом та 12-м імамом (Досконалою людиною) президента Венесуели Уго Чавеса, який помер 4 березня, а похований 8 березня. Махмуд Ахмадінежад ще й мав фізичний контакт із матір’ю Чавеса Еленою Фріас, коли доторкнувся до неї під час похорону Чавеса в Каракасі 8 березня, що суперечить принципам консервативного ісламу. Фото цього ймовірного контакту вже викликало відкриті протести консервативних політиків у Тегерані та наближених до духовного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї.

Під час похорону Уго Чавеса в Каракасі, де Махмуд Ахмадінежад був серед 32 глав держав та урядів світу, президент Ірану назвав втрату, смерть Чавеса, болючою для всього світу, а також порівняв це нібито зі смертю самого себе.

«Уго Чавес був дорогим другом для всіх країн світу. Для нас втрата президента Чавеса дуже болюча, тому що ми втратили не лише лідера, а й друга, близького товариша і революціонера. Я вважаю, що він був великою особистістю, дуже близьким другом і братом. У мене таке відчуття, що я нібито втратив самого себе», – сказав Ахмадінежад.

На суперечливому фото, поширеному низкою агентств, включно з іранськими, та соціальними мережами, зображено, як, висловлюючи співчуття матері покійного Уго Чавеса, Елені Фріас, Махмуд Ахмадінежад взяв її руки і нахилився обличчям до її обличчя.Фізична близькість із жінкою у громадському місці, згідно з законами консервативного ісламу в Ірані, не допустима. Іранські офіційні особи і дипломати часто вклоняються замість того, щоб обмінюватися потисками рук із жінками, офіційними особами інших країн.

Консервативні депутати меджлісу засудили поведінку президента

Депутат іранського парламенту Могаммад Мегді Пурфатемі заявив, що духовні особи Ірану повинні засудити поведінку президента Ахмадінежада і не дозволяти надалі здійснювати «антиісламські» жести, які він так полюбляє. Ще декілька консервативних депутатів у Тегерані назвали такі дії Ахмадінежада «негідними для іранського високопосадовця». А депутат-консерватор із наближених до аятоли Хаменеї Могаммад Тагі Рахбар навіть заявив, що Махмуд Ахмадінежад «втратив над собою контроль» у Каракасі.

Сам Ахмадінежад ніяк не коментував критику його поведінки й суперечливу фотографію у повідомленнях агентств та в новинах. Але його наближені заперечували, що президент Ірану обійняв матір Уго Чавеса. Один із речників Ахмадінежада навіть звинуватив журналістів у монтажі: «Вони спотворили фотографію, щоб це виглядало саме так… Насправді не було ніяких обіймів». Він також сказав, що мати Уго Чавеса хотіла тримати руки президента Ірану в цей момент, але той забрав їх.

Останні заяви Махмуда Ахмадінежада про те, що, мовляв, померлий 4 березня Чавес повернеться на землю разом із Ісусом Христом і 12-м праведним імамом, у якого вірять народні низи Ірану, викликали осуд з боку прихильників аятоли Хаманеї.

Відомо, що кожного вівторка, а саме цього дня очікується повернення 12-го імама в Ірані, тисячі іранців їдуть до святого місця Джамкаран у місті Кум, за 150 кілометрів на південь від Тегерана, пишуть на папірцях свої молитви і прохання та кидають їх у священний колодязь. Навіть повідомлялося в пресі, що сам Ахмадінежад кидав у цей колодязь проекти бюджету та різноманітних указів, щоб імам мав можливість оцінити їхнє ухвалення.

Наступні президентські вибори в Ірані відбудуться 14 червня. Махмуд Ахмадінежад уже не може виставляти на них свою кандидатуру.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG