Доступність посилання

ТОП новини

Влада хоче заборонити фінансові піраміди в Україні (огляд преси)


Київ – «Репортери без кордонів» звертають увагу на посилення в Україні цензури в інтернеті. Незважаючи на те, що український інтернет залишається найбільш вільним інформаційним простором, упродовж останнього року в країні простежуються тенденції створення механізмів впливу на інформацію, стверджує експерт газети «День». Це видно з різних «ініціатив» – законодавчих і судових. Нині існує чимало технічних методів блокування сайтів у вигляді різноманітних атак. Не виключено, що блокуванням сайтів можуть залякувати редакції та власників інтернет-медіа. А це у свою чергу тільки посилює самоцензуру журналістів, переконує експерт.

Влада збирається заборонити фінансові піраміди в Україні. Газета «День» аналізує: чим обернеться для українського фінансового ринку подібна ініціатива влади? І чи дійсно сьогодні в арсеналі держави немає засобів для вирішення «пірамідного» питання? На думку колишнього міністра економіки Віктора Суслова, виписати юридично грамотно поняття «фінансова піраміда», щоб уникнути подальших ексцесів у цьому питанні, неможливо. Якщо вважати, що фінансова піраміда – це залучення коштів одних вкладників для виконання обов’язків перед іншими, то за такою схемою в певні періоди працюють всі фінансові установи, включаючи й банки. У світі, як інформує далі експерт, із фінансовими пірамідами борються інакше. Там немає законодавства проти фінансових пірамід, але є законодавство про фінансове шахрайство. Однак, незважаючи на те, що у Кримінальному кодексі є статті за фінансове шахрайство, їх ніхто не виконує…

Дешевий російський газ уже майже на відстані витягнутої руки українських споживачів. Принаймні, саме так запевняє «Газпром». І всього лише одне маленьке зауваження з їхнього боку – вимога до України так змінити законодавство, щоб воно не заважало оренді української ГТС третіми особами. Тобто тим самим «Газпромом». Експерти газети «Україна молода» сподіваються: влада не ризикне! Її змушує поки що відхиляти одноосібні «залицяння» Москви до газотранспортної системи не стільки державницьке бачення, скільки страх втратити свою власність. Адже українська ГТС – це не тільки система для транзитування палива на Захід, але ще й магістраль, яка постачає газ на підприємства українських олігархів. Втративши її, вони втратять контроль над своїми активами, наголошує експерт. Відтак, попри бажання деяких гравців на індустріальному полі, близьких до перших осіб держави, мати дешеве пальне, а значить, більші прибутки, російський шлях для них є надто небезпечний. Заголовок публікації – «Не так шкода країну, як свої заводи!».

Нова система формування тарифів передбачає: чим більше води споживач використовує, тим дорожче обходиться кожен кубометр. Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг, винесла на обговорення проект порядку розрахунків тарифів на водопостачання. Докладніше про них розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG