Доступність посилання

ТОП новини

Розпуск парламенту не в інтересах країни – політолог


Київ – Розпустити Верховну Раду нереально, заявляє Прем’єр-міністр України Микола Азаров і закликає опозицію до компромісу та конструктивної роботи. Водночас представники опозиції з владою домовлятися не планують і стверджують: парламент у нинішньому форматі не працюватиме, необхідні перевибори. Політологи ж говорять, що країні нова передвиборча кампанія лише зашкодить.

Наміри опозиції розпустити парламент і почати перевибори Прем’єр-міністр Микола Азаров назвав нереальними. В ефірі Першого національного він звернувся до політичних сил, представлених у Верховній Раді, щоб ті знайшли можливості для конструктивної роботи.

«Ми докладаємо всіх зусиль, щоб знаходити компроміс. Ті деструктивні дії з боку опозиційних партій викликають у нас дуже великий неспокій. Ті заклики, з якими зараз звертаються до народу опозиціонери, абсолютно не реалістичні. Ось, скажімо, розпустити Верховну Раду… Опозиційні сили декларують себе як проєвропейські. А де взагалі в Європі є такі партії, які блокують роботу свого власного парламенту або публічно закликають до повстання, якогось там віча незрозумілого…» – сказав Азаров.

М’яч на полі влади?

Парламент або працюватиме відповідно до законодавства, або не працюватиме взагалі. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав депутат від ВО Свобода Андрій Мохник. Тож про жоден компроміс з владою мова, за його словами, йти не може.

«Якщо вони будуть виконувати Конституцію і закони, то парламентська криза буде подолана. Ми не збираємося з ними домовлятися. Ця Верховна Рада працювати так, як працювала Рада 6-го скликання – з кнопкодавами, іншими маніпуляціями і махінаціями – не буде. Ми не боїмося перевиборів, на відміну від Партії регіонів. І якщо те, що наші прихильники говорять на кухнях, в курилках, на базарах, як проклинають владу, якщо це все вони готові винести на вулицю в організований вуличний протест, то, я думаю, владі буде несолодко», – прокоментував депутат всеукраїнську акцію «Вставай, Україно», яка має проходити в усіх регіонах України.

Якщо Рада працює за законом, якщо виконуються законні вимоги опозиції, то Рада може працювати
Ростислав Павленко
За словами депутата від УДАРу Ростислава Павленка, м’яч зараз на полі влади. Якщо вимоги опозиції виконають (а це, зокрема, перегляд справи про позбавлення Сергія Власенка мандата депутата), то блокування припинять.

«Якщо Рада працює за законом, якщо виконуються законні вимоги опозиції, то Рада може працювати. Зараз ми висунули низку вимог, щоб Президент прийшов у Верховну Раду – відзвітував за зроблене, за те, що збирається робити виконавча влада; щоб уряд дав свій звіт. У понеділок, 18 березня, буде погоджувальна рада, ми побачимо реакцію влади і будемо діяти відповідно», – сказав Павленко в коментарі Радіо Свобода.

Підписання асоціації з ЄС важко уявити під час виборів – експерт

Зараз Україна переживає етап ультиматумів і декларацій, який може передувати етапові «війни» – тобто перевиборів, говорить політтехнолог Віталій Бала. Однак, на його думку, аналізувати ситуацію треба, виходячи не з заяв різних політичних сил.

Дуже важко уявити собі підписання цієї асоціації на тлі політичної боротьби і виборчого процесу в Україні
Віталій Бала
«Треба все-таки виходити з того, як озивається ситуація в першу чергу на зовнішньополітичній арені. Я маю на увазі саміт у листопаді, де ми мали б підписати асоціацію політичну з ЄС. Мені видається, що дуже важко уявити собі підписання цієї асоціації на тлі політичної боротьби і виборчого процесу в Україні. Тому навряд чи доцільний і в інтересах країни чи опозиції розпуск парламенту», – вважає він.

Раніше Голова Верховної Ради Володимир Рибак не виключає, що Віктор Янукович може розпустити нинішній парламент, якщо той не працюватиме упродовж 30 днів. Опозиція блокує Верховну Раду з 5 березня (на знак протесту проти позбавлення Сергія Власенка депутатського мандата). Наступне пленарне засідання має відбутися 19 березня.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG