Доступність посилання

ТОП новини

«Януковича ображають москалі, бо він став їм непотрібен» – Мірошниченко


Київ − Скандальні висловлювання журналіста Дмитра Кисельова про Україну та її Президента на державному телеканалі «Росія 1» обурило українських політиків, включно з опозицією. Політологи ж бачать в наступальній інформаційній політиці Кремля позитив для країни. МЗС у Києві на «ошпареного Януковича» досі офіційно не реагувало.

У програмі «Вести недели» на державному телеканалі «Росія 1» Дмитро Кисельов висміяв Віктора Януковича та його політику.
Із Росією розплюється, а в Європі знайде собі начальників, керівників? Янукович як ошпарений, навіть не залишившись на нічліг
Дмитро Кисельов

«Угода про асоціацію не є сходинкою куди-небудь. Угода про асоціацію – це мутна історія, в якій Брюссель отримує важелі тиску особисто на Віктора Януковича. Але навіщо йому це? Із Росією розплюється, а в Європі знайде собі начальників, керівників? Янукович як ошпарений, навіть не залишившись на запланований нічліг, під ранок полетів додому. Справи в нього кепські, лякають уже всюди – і з Заходу, і зі Сходу, а можливості в Києва гідно зробити свій вибір усе менше», – прокоментував Кисельов недавній візит Януковича до Росії.

Журналіст також заявив, що від писання Угоди про вільну торгівлю між Україною і ЄС економіка «України звалиться, такі галузі, як авіація й космос, зникнуть, а сільське господарство буде вбито».



Заслужена оцінка Кремля?

Депутат від Партії регіонів Ірина Горіна припускає, що заяви Кисельова могли бути і його власними думками, і позицією влади. Однак ніякого впливу на стратегію України це не матиме, говорить вона.

«Журналіст працює на одному з центральних каналів, які взагалі-то дуже чітко дотримуються позиції влади. Скільки б не говорили про проблеми зі свободою слова в Україні, неможливо порівнювати рівень цензури і реальну свободу журналістів в Україні і Росії. Тому я думаю, що це певною мірою висловлення позиції в більш різкій формі бачення влади, яка безумовно хоче бачити Україну в Митному союзі і не приховує цього», – сказала депутат від Партії регіонів у коментарі Радіо Свобода.

Висловлювання журналіста Дмитра Кисельова відображає абсолютно зневажливе ставлення Кремля до української влади, говорить депутат від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко. І, за його словами, така оцінка є заслуженою і очікуваною.
Януковича висміюють і ображають «москалі», бо він здав їм усе і став їм непотрібен
Ігор Мірошниченко

«В нас нема Президента, який викликає бодай якусь повагу навіть у наших ворогів, не кажучи вже про наших друзів. Відповідно, Януковича висміюють і ображають «москалі», бо він здав їм усе і став їм непотрібен. Як лакей Кремля, який здав свої останні постоли і тепер отримав копняка під зад», − сказав Мірошниченко.

Маємо бути вдячні Путіну за брутальність – експерт

Телебачення – це дуже хороший індикатор того, що думають ті, хто ухвалює рішення у Кремлі, говорить науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Експерт вважає: найкращою відповіддю на такі висловлювання в ефірі державного телеканалу була б не якась заява чи нота від МЗС, а остаточна відмова від участі в розмовах про вступ до Митного союзу.
Це лише на користь того, щоб Україна стояла на своїй позиції, не піддавалася на тиск Росії
Олександр Сушко

«Достатньо брутальний стиль ведення політики стосовно України дуже чітко ідентифікує цінності у ставленні до свого партнера з боку Росії. Це лише на користь того, щоб Україна стояла на своїй позиції, не піддавалася на тиск Росії. Ми маємо бути вдячні Путіну і його режиму за брутальність. Тому що хто не був би при владі в Києві (проросійські хлопці чи не проросійські), всі вони отримують великий заряд негативу, коли чують подібні коментарі на свою адресу», − заявив політолог.

Раніше в березні російський телеканал «Оренбург» показав сюжет, в якому порівняв українського поета Тараса Шевченка з Гітлером.

«Цікавий факт: за ненависть Тараса Шевченка до росіян фашисти дозволяли ставити його портрети поруч із портретом Гітлера і зберегли його пам’ятник в Києві», – було сказано в матеріалі.




Українському медіа-експертові Вікторії Сюмар подібні сюжети на російському телебаченні нагадують інформаційні війни між Росією та ще однією сусідкою України – Білоруссю.
Зараз йде торг за українську ГТС, під інформаційним тиском Москви робити це звичніше і ефективніше
Вікторія Сюмар

«Той, хто спостерігає за російськими ЗМІ, вже не раз бачив подібне стосовно «дружньої Білорусі». Щороку, перед торгами про ціну газу, починається мініінформбаталія з іронічними сюжетами про Лукашенка та «аналізом» кризи економіки Білорусі. Схема не нова і випробувана. Зараз йде торг за українську ГТС, під інформаційним тиском Москви робити це звичніше і ефективніше», – зауважує Сюмар на своїй сторінці у мережі Фейсбук.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG