Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС у Брюсселі починається під супровід протестів


Багатотисячні маніфестації проти політики заощаджень організували в четвер у Брюсселі європейські профспілки. Акції протесту відбуваються поблизу «європейського кварталу», де на черговий саміт, який починається увечері цього дня, збираються голови держав та урядів країн Євросоюзу, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Маніфестанти закликають лідерів ЄС «не прислухатися до того, що їм диктує великий бізнес, а взяти до уваги рекордний рівень безробіття та карколомне падіння купівельної спроможності громадян».

Останні економічні прогнози, які оприлюднила Єврокомісія, свідчать, що нинішній рік не принесе європейській економіці жодних покращень.

Тим часом, як кажуть експерти, лідери ЄС на саміті, який триватиме два дні, не відступлять від політики заощаджень, яку вже гостро критикують у багатьох європейських столицях. Натомість лунають заклики зробити м’якшими та розтягнути у часі заходи економії видатків із державних бюджетів.

Бельгійський прем’єр-міністр Еліо Ді Рупо заявив у четвер, що ситуація у Європі залишається доволі хиткою, тож скорочення витрат у державах співдружності слід продовжувати. Водночас на рівні всієї об’єднаної Європи, на думку бельгійського керівника, треба негайно виробити чітку стратегію, покликану створювати нові робочі місця та вдихнути нове життя у послаблені економіки держав ЄС.

Європейські лідери на зустрічі у Брюсселі якраз мають намір зосередитися на можливих шляхах подолання безробіття, особливо серед молоді. Інше питання саміту – реформування та поглиблення зони обігу єдиної валюти євро. Голови держав ЄС спробують домовитися, як зробити єврозону ще більш адаптованою для відсічі можливим фінансовим кризам у майбутньому.

Більш конкретною темою буде план грошової допомоги Кіпрові, банківська сфера якого потерпає від впливу нинішньої кризи.
XS
SM
MD
LG