Доступність посилання

ТОП новини

Нас не хотіли пустити на акцію протесту в Києві – пацієнти «Фрезеніусу»


Черкаси – Пацієнти черкаської філії діалізного центру «Фрезеніус» у четвер протестували під стінами Кабінету Міністрів України. Разом із хворими на ниркову недостатність із чернігівської філії клініки вони вимагали від чиновників профінансувати їхнє лікування у приватній структурі та ухвалити загальнодержавну програму лікування ниркових хворих. Як повідомили Радіо Свобода черкаські хворі, їм усілякими способами намагалися перешкодити провести акцію протесту.

Водієві автобусу, який віз черкаських пацієнтів приватної клініки «Фрезеніус» на акцію до Києва, погрожували, повідомила Радіо Свобода пацієнтка центру Анастасія Радченко. За її словами, по телефону водія залякували, що позбавлять водійських прав та ліцензії на перевезення, якщо він і далі везтиме 35 хворих із нирковою недостатністю до столиці.

Врешті-решт водій зупинився у Борисполі і далі хворих не віз. Анастасія Радченко зауважує: ще від початку поїздки було помітно, що водій нервує – він сховав усі плакати протестувальників, змінив табличку «Спеціальні перевезення» на «Черкаси-Київ», був певен, що його зупинить ДАІ, і просив пасажирів у разі зупинки казати, що вони їдуть на екскурсію, а водія не знають.
Водій повідомив, що далі не поїде, тому що йому погрожують

«Із Черкас ми виїхали без проблем. Але потім нам водій повідомив, що везе нас лише до Борисполя. Далі не поїде, тому що йому погрожують. Ми зупинилися в Борисполі, 20 хвилин там стояли. Це робилося для того, щоб зупинити нашу акцію. Бо ми в Борисполі були об 11--й годині, а об 11:30 мали бути на акції протесту під Кабінетом Міністрів. Але під натиском наших пацієнтів водій викликав інший автобус, який нас вже і довіз до Києва», – зауважила дівчина.

Вимога протестувальників: фінансування приватного центру і державна програма

На акцію протесту черкаські хворі з нирковою недостатністю таки встигли. Разом із пацієнтами чернігівської філії приватної клініки «Фрезеніус» вони провели невеликий мітинг і насамкінець зустрілися із представниками Міністерства охорони здоров’я.

«Ми висловили свої вимоги, що треба оплатити лікування у «Фрезеніусі» за минулі роки і на цей рік укласти договір. На що чиновники відповіли, що вони готові, але це на словах. На ділі нічого не робиться. Окрім того, ми вимагали, щоб була ухвалена програма лікування хворих із нирковою недостатністю. Щоб у нас у кожного був свій поліс, і куди захочемо, туди і підемо лікуватися. У Міністерстві сказали, що там щось таке розробляють, але коли воно буде – невідомо», – розповів у коментарі Радіо Свобода голова Черкаської обласної організації інвалідів «Відродження життя», пацієнт «Фрезеніусу» Самвел Устьян.

Між тим у середу, коли Самвел Устьян проходив процедуру гемодіалізу, місцеві правоохоронці, за його словами, увірвалися до палати приватної клініки «Фрезеніус» та почали проводити допит щодо мітингу, який ниркові хворі проводили у Черкасах у вівторок. За словами чоловіка, на нього завели карну справу. Оскільки процедура гемодіалізу дуже складна, стан пацієнта після допиту правоохоронців погіршився.

Ніхто не вривався, просто виконували слідчі дії – речник МВС у Черкаській області

Як повідомили Радіо Свобода в управлінні МВС України у Черкаській області, правоохоронці прийшли до пацієнта черкаської філії діалізного центру «Фрезеніус» у медичний заклад, щоб взяти пояснення у зв’язку з відкриттям кримінального провадження по факту перекриття руху у вівторок мітингувальниками.

«Справді, пацієнти відстоюють свої права. Але закон є закон, і його неможливо переступати. Дамба – це стратегічно важливий об’єкт. У зв’язку з цим після перекриття протестувальниками шляхів було відкрито кримінальне провадження. Але не по комусь конкретно, а за фактом вчинення дії. Тому слідчі прийшли в лікарню взяти пояснення в одного з мітингувальників, тобто виконати слідчі дії. Попередньо хворий сам призначив зустріч. Але за станом здоров’я не був готовий до розмови. Тож правоохоронці стали чекати завершення процедури. Ніхто не вривався, просто виконували слідчі дії, прийшли до нього в лікарню, щоб опитати», – зауважила начальник сектору зв’язків із громадськістю МВС України в Черкаській області Наталія Таран.

Що ж до погроз водієві, який у четвер віз пацієнтів на акцію протесту до Києва, то вона радить звернутися до правоохоронних органів. Якщо ж відбулися неправомірні дії міліції – тоді написати заяву до прокуратури або до внутрішньої безпеки.

У вівторок у Черкасах кілька десятків пацієнтів приватного діалізного центру «Фрезеніус» перекрили дорогу у центрі міста та міст через Дніпро. Основна вимога хворих на гостру ниркову недостатність, які отримують гемодіаліз (очищення крові) у «Фрезеніусі», – фінансування їхнього лікування саме у приватному центрі, а не в обласній лікарні.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG