Доступність посилання

ТОП новини

93-річний владика Андрій Сапеляк знає новообраного Папу


Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск
Львів – Десятки телефонних дзвінків і листів отримали сьогодні у Львові єпископ УГКЦ Андрій Сапеляк і отець Василь Король від своїх вірних із Аргентини, у яких люди повідомили про свою радість від вістки про обрання Папою Римським аргентинця Хорхе Маріо Берґольйо. Про це священики розповіли Радіо Свобода. Обоє знають Святішого отця Франциска з Аргентини, коли там служили і спілкувались з тодішнім архієпископом Буенос-Айреса.

У 1961 році салезіянин Андрій Сапеляк був призначений першим єпископом для українців-католиків в Аргентині і 36 років організовував церковне і культурне життя у цій країні, будував церкви.
Андрій Сапеляк
Андрій Сапеляк

93-літній єпископ Андрій Сапеляк пригадує, що часто зустрічався в Буенос-Айресі зі спершу архієпископом, згодом аргентинським кардиналом Берґольйо. Відтак, за його словами, Святіший отець добре обізнаний з українським обрядом літургії, традиціями. До того ж майбутній Папа був ординарієм для східних католиків Аргентини, які не мали єпископату.
Він добре знає східні церкви і, я думаю, що зрозуміє наші потреби і наше українське положення
Андрій Сапеляк

«Ми періодично, єпископи, зустрічались. Ми були у приязних стосунках. Він добре знає східні церкви і, я думаю, що зрозуміє наші потреби і наше українське положення. Ми не маємо таких пекучих проблем, бо самі розв’язуємо. Але є питання Патріархату і беатифікації митрополита Андрея Шептицького. Сподіваюсь, що ми візьмемося серйозно до цієї справи. Ми не маємо фахових кадрів до справи Шептицького, але треба нашій церкві працювати», – зазначає єпископ Андрій Сапеляк.

«Сила Франциска у його надії на Бога»

Двадцять років в Аргентині прослужив і отець Степан Чміль, таємно висвячений патріархом Йосипом Сліпим у Римі у 1977 році. Тоді студент Салезіянської школи, а нині новобраний Папа раненько прислуговував отцеві Чмілю під час богослужіння, був його вихованцем. Владика Андрій Сапеляк розповів Радіо Свобода, що Франциск часто опікувався проблемами зубожілих людей.

«Людина спокійна, але рішуча, добра. Його сила не так його мудрість, а його надія на Бога. Ніхто не міг подумати, що аргентинець буде Папою, і дотепер не можуть дати собі справи з того. Хто там міг подумати, що з Аргентини буде Папа. Думаю, що Боже провидіння звертає увагу на те, що є багато людей збіднілих, якими ніхто не займається і народ терпить від бідності. Тому з бідної Аргентини Папа звертатиме увагу на проблеми потребуючих людей. Він принесе віру з забутої Аргентини», – зауважує владика Андрій Сапеляк.

«Я мав деколи зустрічі, знав його, бачив в Аргентині. Побожність його найважливіша. До мене дзвонили з Аргентини і раділи, що така несподівана радість», – продовжив думку отець Василь Король, який теж в Аргентині спілкувався з майбутнім понтифіком.

Найстарший єпископ УГКЦ Андрій Сапеляк вірить, що Святіший отець відгукнеться на запрошення українців відвідати Україну, країну, де теж зростає число бідних людей, де, за його словами, панує несправедливість і аморальність.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG