Доступність посилання

ТОП новини

Таємниці IV Одеського кінофестивалю


Київ – До початку IV Одеського міжнародного кінофестивалю ще більш ніж три місяці, однак організатори вже зараз поступово починають розкривати деякі таємниці майбутньої програми заходу. Як виявилось, серед багатьох традиційних подій фестивалю буде кілька несподіваних.

Одна з несподіванок IV Одеського міжнародного кінофестивалю – виступ сербського кінорежисера та музиканта Еміра Кустуріци з його панк-фолк-бендом No Smoking Orchestra.

Не менш цікавою має бути і програма кінопоказів, на чому наголошує президент фестивалю Вікторія Тігіпко.

«Потьомкінські сходи будуть представлені абсолютно унікальним фільмом німецького режисера Фрідріха Мурнау «Схід сонця». Цей фільм належить до зародження ери звукового кіно: у ньому був застосований саундтрек і звукові спецефекти. За різними версіями, він є одним із найкращих фільмів світового кіно. Він також отримав три «Оскари» на першій церемонії вручення нагороди», – розповідає вона.

У конкурсній програмі вже є «відходи», побачення, дороги і уроки

Що ж до конкурсної програми «Українська національна премія», то цього року вона вперше складатиметься з двох номінацій: уже традиційного «Золотого Дюка» за кращий повнометражний фільм з винагородою у 50 тисяч гривень та окремого призу за кращу короткометражну стрічку (у розмірі 12 тисяч гривень).

Відбір конкурсних фільмів триватиме до 15 травня, однак селекційна комісія фестивалю уже встигла обрати кількох учасників. Серед них, зокрема, короткометражні фільми «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького, «Побачення» Євгенія Матвієнка, «Уроки української» Руслана Батицького і «Дорога» Максима Ксьонди, а також повнометражна стрічка Ігоря Подольчака «Деліріум».





Визначатиме ж переможців міжнародна комісія «Української національної премії» на чолі з британським режисером, сценаристом та істориком кіно Марком Казинсом, який разом із кількома іншими визначними представниками кіно проведе ще й низку лекцій у «Школі кінокритиків» фестивалю, на чому наголошує арт-директор ОМКФ Алік Шпилюк.

«Вже розпочався набір у цю школу. І в якості теоретичної та естетичної підготовки майбутніх слухачів Одеський міжнародний кінофестиваль протягом квітня покаже 15-серійну документальну стрічку Казенса «Історія кіно. Одісея» у чотирьох найбільших містах України: Києві, Одесі, Львові та Харкові», – наголошує він.

Також у рамках Одеського фестивалю відбудеться і ретроспектива творчості Сергія Параджанова. Тож відвідувачам заходу організатори обіцяють показати його найкращі повнометражні та маловідомі короткометражні фільми, а також документальні стрічки про знаменитого режисера і сценариста.

Фестиваль як комунікативний майданчик і генератор ідей

За словами очільниці Держагентства з питань кіно Катерини Копилової, подібні фестивалі є не лише великим стимулом для усіх професіоналів, що працюють у кіногалузі, але і генератором нових ідей, напрямків та домовленостей. Тож держава неабияк зацікавлена у підтримці подібних заходів, наголошує вона.

«Одеський фестиваль розвиває кіноіндустріальну платформу, яка так потрібна для розвитку українського кінематографу. Вона складається з демонстрації українських проектів, які претендують на пошук інвесторів, дистрибюторів чи сейлз-агентів. Також це є значним потенціалом для України в якості майданчика для комунікації професіоналів кіногалузі з країн СНД, а також Західної та Східної Європи», – зауважує Катерина Копилова.

IV Одеський міжнародний кінофестиваль проходитиме з 12 по 20 липня. Головою міжнародного журі фестивалю цього року буде відомий режисер, кінопродюсер та медіа менеджер Олександр Роднянський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG