Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали підтримують ініціативу Кузьміна щодо криміналізації наклепу


Київ – У Партії регіонів підтримують ініціативу заступника Генпрокурора Рената Кузьміна – впровадити кримінальну відповідальність за наклеп, щоб «лайнометів привести до тями». Водночас в опозиції вважають, що така законодавча норма в нинішніх українських реаліях буде використовуватися для політичних репресій. Експерти ж відзначають, що в розвинених країнах Європи питання кримінальної відповідальності за наклеп давно є неактуальним.

Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін виступає за введення в Україні кримінальної відповідальності за дифамацію – «публічне поширення дійсних чи вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність чи ділову репутацію громадянина або організації, зганьблення у пресі з метою вплинути на виконання ними своїх обов’язків». Про це він пише у статті для газети «Закон і бізнес».

Тим часом Партія регіонів готова підтримати ініціативу заступника Генпрокурора, заявив заступник голови фракції цієї політичної сили Михайло Чечетов.

В умовах безкультур’я, хамства окремих політиків та політтехнологів, яким іноді підіграють ЗМІ, можна розглядати такий законопроект
Михайло Чечетов
«В умовах безкультур’я, хамства окремих політиків та політтехнологів, яким іноді підіграють ЗМІ, можна розглядати такий законопроект. Інша справа – як його виписати, щоб не переслідували людей за критику. Не можна закривати рота правді, але відкривати рота брехні – це зовсім інше. Люди не повинні страждати за критику, а от «лайномети», які принижують та ображають, таких «лайнометів» треба якось приводити до тями», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Чечетов.

Ренат Кузьмін у своїй статті відзначив, що усвідомив необхідність кримінальної відповідальності за наклеп після того, як проаналізував кримінальні кодекси європейських держав.

В Європі давно ніхто нікого не садить за слово – Сюмар

Утім, в Україні, на відміну від Європи, подібна норма може використовуватися для обмеження свободи слова, зауважила у розмові з Радіо Свобода виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.
Європейські практики суттєво відрізняються від українських. Там абсолютно незалежне правосуддя
Вікторія Сюмар

«Справді, в європейському законодавстві це швидше норма – кримінальна відповідальність за наклеп. Але треба розуміти, що європейські практики суттєво відрізняються від українських. Там абсолютно незалежне правосуддя, і там дуже високий рівень політиків. Судова практика вирішує більше. Ця норма там не скасована, хоч є відповідні рекомендації Ради Європи про скасування криміналізації дифамації. Західні країни просто не доходять до цього скасування через те, що це питання там не актуальне, там давно ніхто нікого не садить за слово», – пояснює Сюмар.

Додасться ще один привід для політичних репресій – Княжицький

У разі введення норми про наклеп жоден громадянин не може бути впевнений, що не буде притягнутий до кримінальної відповідальності, особливо якщо він журналіст або опозиційний політик, зазначає у коментарі для Радіо Свобода член парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький.
Наклепом буде вважатися будь-яка думка, висловлена чи то політиком, чи то журналістом
Микола Княжицький

«Додасться ще один привід для переслідування як журналістів, так і політиків, для політичних репресій. Оскільки судової системи в Україні немає справедливої і чесної, тому наклепом буде вважатися будь-яка думка, висловлена чи то політиком, чи то журналістом. Або ви скажете десь, що вам здається, що ваш сусід не має рації, а вас за це можуть притягнути до відповідальності за наклеп. В наших умовах це, звичайно, вкрай небезпечна норма. В інтересах пана Кузьміна не ініціювати такого законопроекту, оскільки його жертвою може бути він сам», – наголошує Княжицький.

За словами Рената Кузьміна, норма про криміналізацію дифамації – тобто про кримінальну відповідальність за наклеп – може бути введена на початку 2014 року.

Восени 2012 року Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за зазіхання на честь і гідність людини. Ним вводилась кримінальна відповідальність, зокрема ув’язнення до 3 років та великі штрафи, за наклеп. Автором законопроекту був регіонал Віталій Журавський. Пізніше – після масових акцій протесту журналістів – депутати підтримали постанову про скасування голосування за законопроект про наклеп.

Кримінальна відповідальність за наклеп в Україні була скасована із запровадженням нині чинного Кримінального кодексу, ухваленого 2001 року. До того був чинний попередній Кримінальний кодекс іще з радянських часів, який містив статтю про кримінальну відповідальність за наклеп.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG