Доступність посилання

ТОП новини

Біля Генпрокуратури – не протестувати?


Київ – Мітинг у Києві під стінами Генеральної прокуратури на підтримку вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана завершився арештом активістів. У міліції це пояснюють тим, що пікетувальники відмовилися виконувати рішення суду, яке забороняє проводити будь-які акції поблизу Генпрокуратури до кінця квітня. Це не перша така заборона.

Припинити так званий «цирк» і судові переслідування Дмитра Гройсмана з Вінницької правозахисної групи вимагали активісти громадських організацій під стінами Генеральної прокуратури в Києві. Під час мітингу стало відомо, що від 1 березня до 30 квітня діє судова заборона на будь-які акції поблизу Генпрокуратури. Двох із протестувальників – юриста Євгенію Закревську та активіста «Збережемо старий Київ» Ігоря Луценка – міліція заштовхала в автозак. Пізніше стало відомо про затримання ще двох громадських активістів – Михайла Лебедя та Михайла Каменєва.

На думку правозахисника Володимира Чемериса, також присутнього на акції, затримання – незаконні, оскільки цю конкретну акцію суд не забороняв.

«Жоден з організаторів акції не був присутній в суді, щодо цієї акції не було жодних судових заборон, тому ми вважаємо, що можемо проводити цю акцію. На жаль, міліція вважає зовсім інакше», – зауважив Чемерис.

Ініціатива належить КМДА – речниця Генпрокурора

Із судовою забороною мирних зібрань під стінами Генпрокуратури останнім часом активісти стикаються не вперше. Зокрема, таким чином у грудні минулого року було зірвано правозахисну акцію на підтримку луганського студента з Нігерії Олаолу Фемі. Тоді заборону пікету судовий виконавець, який вийшов до протестувальників, пояснив рішенням столичного окружного адміністративного суду від 17 вересня, що забороняв будь-які громадські зібрання навколо будівлі до кінця року.

Прокуратура до суду не зверталась і ніяких претензій до учасників мирних зібрань не має, заявила Радіо Свобода речниця Генпрокурора Маргарита Велькова.

«Генеральна прокуратура не зверталася з ніякими позовами, заявами, зверненнями чи скаргами до суду з цього приводу. За моєю інформацією, ініціатива належить КМДА», – зазначила вона.

У Київській міській державній адміністрації їхній позов до суду щодо обмеження права на мирні зібрання під Генпрокуратурою поки що не коментують. Радіо Свобода направило туди інформаційний запит і чекає на відповідь.

Обидва судові рішення активісти намагаються оскаржити. Однак донині не призначили дату судового розгляду щодо минулорічної заборони, повідомив Радіо Свобода учасник тодішньої акції Максим Буткевич із проекту «Без кордонів».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG