Доступність посилання

ТОП новини

Верховну Раду більше не блокують, депутати повернулися до бійок


Сутичка між депутатами в залі Верховної Ради, 19 березня 2013 року
Сутичка між депутатами в залі Верховної Ради, 19 березня 2013 року
Київ – Верховна Рада просунулася від блокування трибуни до бійок між депутатами. Цього разу билися свободівці з комуністами та регіоналами через виступи останніх з трибуни парламенту російською мовою. Крім того, опозиція вкотре зафіксувала факти порушення вимоги щодо особистого голосування представниками більшості і змусила двічі переголосовувати з питання про порядок денний сесії.

Після початку пленарного засідання з трибуни російською мовою говорив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Депутати від «Свободи» супроводжували його виступ скандуванням: «Українська! Українська!» – за що і отримали від головного парламентського регіонала неприємний епітет.

«Дякую усім за увагу і неофашистам за супровід», – сказав, завершуючи виступ, Єфремов.

Влада не рахується з Конституцією – Тягнибок

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок не залишився у боргу.
Провокація, яку організував Єфремов, чітко демонструє, що ця влада настільки знахабніла, що не рахується з Конституцією України
Олег Тягнибок

«Провокація, яку організував Єфремов, представник Партії регіонів, дуже чітко демонструє, що ця влада настільки знахабніла, що не рахується з Конституцією України, законами України, з тим, як живе український народ», – заявив Тягнибок.

Виступ Олега Тягнибока супроводжувався вигуками регіоналів та комуністів: «Фашист!». Депутати від «Свободи» це сприйняли як спробу завадити виступові їхнього лідера і заблокували трибуну. За хвилину блокування переросло у бійку між свободівцями з одного боку і представниками КПУ та Партії регіонів з іншого. За словами Тягнибока, у сутичці постраждала депутат від «Свободи» Ірина Сех, зокрема, їй розбили губу та розтрощили окуляри.

Згодом Голова Верховної Ради України Володимир Рибак закликав лідерів фракцій до себе на нараду.
У Верховній Раді знову бійка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Поведінка «Свободи» – це професійна провокація – Герман

Тим часом депутат від Партії регіонів Ганна Герман оцінила ситуацію як «сплановану провокацію» з боку свободівців.
Треба показувати престиж мови, показувати, що українською мовою говорять культурні, добрі, виховані, шляхетні люди
Ганна Герман

«Коли ми намагаємося силоміць запровадити українську мову, ми робимо українській мові величезну шкоду. Тупанням ногами і свистом тут не допоможеш. Тут треба показувати престиж мови, тут треба показувати, що українською мовою говорять культурні, добрі, виховані, шляхетні люди. Вся поведінка «Свободи» – це професійна провокація» – заявила Герман.

Нарада лідерів фракції тривала майже годину і дала результат. Верховна Рада знову запрацювала. Депутати призначили парламентські слухання щодо книговидання та щодо розвитку телебачення. Коли вони взялися за наступне питання ­– ухвалення порядку денного другої сесії, трибуна та президія знову опинилися під загрозою блокування.

При спробах порушувати Конституцію парламент знову буде заблокований – Турчинов

Опозиціонери заявили, що під час голосування регіонали вкотре вдалися до «кнопкодавства». У фракції Партії регіонів це заперечували, але, зрештою, Володимир Рибак оголосив повторне голосування. Після того, як ситуація повторилася ще раз, депутати вирішили відкласти питання порядку денного сесії і обмежитися ухваленням розкладу питань на цьому тижні.

Опозиція і надалі пильно стежитиме, як за спробами більшості обійти законодавчу вимогу щодо особистого голосування, так і за іншими намаганнями діяти у розріз із національними інтересами, заявив журналістам депутат від «Батьківщини» Олександр Турчинов.
Краще він не буде працювати, ніж тут будуть протягуватися лобістські закони на кшталт податкової реформи
Олександр Турчинов

«Коли буде знову спроба порушувати Конституцію, ми підемо на те, щоб парламент знову не працював. Краще він не буде працювати, ніж тут будуть протягуватися лобістські закони на кшталт податкової реформи, так званої судової або так званої пенсійної реформи», – зауважив Турчинов.

У свою чергу депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко повідомив, що опозиція створила групу контролю за індивідуальним голосуванням народних депутатів. За його словами, ці спостерігачі будуть постійно стежити за процесом голосування з ложі преси, розташованої над сесійною залою парламенту.

Розблокування свідчить про слабкість обох сторін – Доній

Утім, на думку позафракційного депутата Олеся Донія, найбільш ефективним методом впливу на парламентську більшість було б продовження блокування аж до розпуску парламенту.
Оптимальними для нації і держави були б перевибори і парламенту, і Президента
Олесь Доній

«Партія регіонів спроможна лише до шулерської діяльності. Незважаючи на те, що їхній лідер Віктор Янукович підписав закон про необхідність персонального голосування, все одно депутати від цієї партії голосують чужими картками. Оптимальними для нації і держави були б перевибори і парламенту, і Президента. Тому побоювання цих перевиборів, яке призвело до розблокування діяльності Верховної Ради, свідчить про слабкість двох сторін: і влади, і, на жаль, опозиційних сил», – зазначив Доній.

Раніше депутати з опозиційних фракцій блокували трибуну і президію парламенту протягом майже 3 тижнів – із 5 по 22 лютого, вимагаючи впровадити персональне голосування, після чого провели лише одне пленарне засідання.

П’ятого березня опозиція знову заблокувала роботу парламенту на знак протесту проти позбавлення депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка повноважень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG