Доступність посилання

ТОП новини

Заступник держсекретаря США про Тимошенко і свою бабусю з України


У справах Тимошенко і Луценка не було правосуддя – заступник держсекретаря США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:18:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У справах Тимошенко і Луценка не було правосуддя – заступник держсекретаря США

Гість «Вашої Свободи»: заступник державного секретаря Сполучених Штатів Америки Венді Шерман.

В Україні з дводенним офіційним візитом перебуває заступник державного секретаря США Венді Шерман. У Києві вона зустрілася з представниками влади, опозиції, ділових кіл. У вівторок увечері Венді Шерман дала ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода, яке ми транслювали у передачі «Ваша Свобода».

Венді Шерман і раніше була в Україні, але на нинішній посаді заступника держсекретаря це її перший візит до України, до Києва.

Богдана Костюк: Посол Шерман, сьогодні Ви мали можливість зустрітися з представниками української влади, з політиками. Про що Ви з ними говорили? Чи Ви обговорювали справу Юлії Тимошенко та інші політично вмотивовані судові присуди?
Потенціал в України для великого майбутнього чималий. Це потужна, важлива країна

– Мені дуже приємно перебувати в Україні, в Києві. Як я і зазначила посадовцям, з ким я зустрічалася, моя бабуся по лінії матері народилася в Переяславі. І я відчуваю, що начебто повернулася на Батьківщину. І я тут була колись, доволі давно, щоправда. Тут чудова культура. Потенціал для великого майбутнього в України очевидний.

Щодо того, про що я говорила з українськими посадовцями. Ми обговорювали важливі питання на зустрічах із Прем’єр-міністром, із міністром закордонних справ України. Я маю надію побачитися також із Президентом Януковичем, також із керівниками бізнесу, з лідерами опозиції, з жінками-лідерами. Говорили і будемо говорити про те, що потенціал в України для великого майбутнього чималий. Це потужна, важлива країна. Сполучені Штати цінують стосунки з Україною.
Венді Шерман
Венді Шерман

Якими є перспективи України, наскільки успішна її євроінтеграція?
Правила в українському діловому середовищі повинні відповідати тим нормам і стандартам. які працюють на міжнародному ринку

– Ми віримо, що Україна – частина європейською спільноти. І ми підтримуємо її інтеграцію. І я знаю, що є вже кінцева дата щодо підписання угоди про асоціацію – це заплановано на листопад, у Вільнюсі. Але перед тим українці мають провести важливі реформи, зокрема, припинити вибіркове правосуддя, переслідування, створити конкурентоспроможне економічне середовище. Україна повинна зробити усе, щоб бути потужною, демократичною державою, з ринковою економікою. І Євросоюз, і США – ми очікуємо, що українці проведуть відповідні реформи.

Ті проблеми, чим занепокоєний не тільки ЄС, а й США, щоб було верховенство права в Україні, щоб політичні опоненти не стикалися з тим, що ми називаємо вибірковим переслідуванням. Я знаю, що є розбіжності у погляді на ці питання. Але і ми, і ЄС, вважаємо, що необхідно зробити кроки для того.

Я знаю зі свого досвіду роботи у приватному секторі, що багато людей хочуть інвестувати в Україну. І ми обговорювали той потенціал і ті реформи, які необхідно впровадити для того, щоб Україна реалізувала свій потенціал. Я спілкувалася з представниками бізнесу: ці люди воліють працювати в Україні, але з української сторони їм потрібні ринкові механізми, норми й правила, які діють в усьому світі.

Бізнес має бути упевнений, що їхні інвестиції будуть захищені. Правила в українському діловому середовищі повинні відповідати тим нормам і стандартам. які працюють на міжнародному ринку. Сподіваюся, Україна до цього прийде, і ми про це також говорили сьогодні.

Чи Ви обговорювали справу Юлії Тимошенко та інші вироки українським опозиціонерам, інші політично вмотивовані справи?
Щодо справи Тимошенко та інших – у США та в ЄС ми впевнені, що у цих справах не було правосуддя

– Так, я порушувала це питання у розмовах з українськими урядовцями. Відзначу, що ці справи у центрі уваги і Сполучених Штатів, і наших європейських партнерів. Це надзвичайно важливо, щоб ці справи були вирішені, щоб в Україну повернулось верховенство права, щоб політичні опоненти не стикалися з переслідуваннями та вибірковим правосуддям. Я знаю, що в Україні існують різні думки щодо справи Тимошенко та інших, але у США та в ЄС ми впевнені, що у цих справах не було правосуддя. Ми очікуємо, що українці досягнуть певного консенсусу у розв’язанні цих справ, що Україна перегляне ці справи, і вони будуть вирішені.

– Сполучені Штати на сьогодні не мають наміру вводити санкції проти України, проти окремих українських чиновників та політиків, яких пов’язують із вибірковим правосуддям та корупцією. Щоправда, у Сенаті США лунають пропозиції запровадити так звані «точкові санкції» проти окремих чиновників та урядовців. Чи уряд Сполучений Штатів розглядає таку можливість?
Те, що запропонували сенатори, їхнє рішення – це серйозний сигнал, що ми дуже занепокоєні щодо застосування в Україні вибіркового правосуддя

– Зараз ми вважаємо, що прямі контакти, пряма взаємодія з українською стороною надзвичайно важливі і більш корисні. Власне, через це я тут, щоб безпосередньо спілкуватися з українцями про їхнє майбутнє. Це суверенна країна, з територіальною цілісністю. Ця країна має потужний економічний і людський потенціал. США, як партнер і товариш України, сподіваються на її успішне майбутнє. І їй необхідно робити мудрі рішення. США є і залишаються її партнером. Наше стратегічне партнерство і наші робочі групи щодо стратегічного партнерства працюють. І ми хочемо, щоб Україна реалізувала той потенціал, який вона може реалізувати.

Рішення Конгресу, Сенату щодо запровадження санкцій не має обов’язкової сили. Воно не вимагає, але рекомендує ці заходи. Але я вважаю, що те, що запропонували сенатори, їхнє рішення – це серйозний сигнал, що ми дуже занепокоєні щодо застосування в Україні вибіркового правосуддя. І ми зараз сподіваємося, що український уряд цю проблему вирішить.

– США, Євросоюз, міжнародні правозахисні організації стурбовані регресом демократії в Україні. Посол Шерман, яким чином за цих обставин США підтримуватимуть громадське суспільство, органи місцевого самоврядування, що від них залежить демократія в Україні?

– Ми вважаємо, що політичний плюралізм в Україні дуже важливий. Громадянське суспільство, громадські організації відіграють дуже важливу роль. І журналісти, як Ви, мають свободу для того, щоб висловлювати свої думки і всі погляди, всі думки людей України, і важливо, щоб вони були почуті. Україна – дуже цікава країна. І тут багато політичних партій. І є така, я б сказала, жвава демократія. Це означає навіть сутички у Верховній Раді! Але демократія поволі стає зрілою, вона визріває тут.

І це дуже важливо, коли демократія визріває, щоб усі голоси, всі думки були висловлені. Щоб було верховенство права, щоб люди знали, чого очікувати, і були упевнені, що їхні права поважають. І ми сподіваємося, що український уряд прийматиме у цьому напрямку належні рішення.

Я знаю, що міністр закордонних справ пан Кожара зараз є діючим головою ОБСЄ. Це важлива міжнародна організація, яка багато форм безпеки розглядає, насамперед – безпеку і права людини, особистості. І це дуже важливо, що Україна має можливість продемонструвати світові, що вона є справжньою демократією.

– Чи можна очікувати на візит держсекретаря Джона Керрі до України найближчим часом, чи інші високопосадовці з Вашингтона мають намір відвідати Україну? Посол Шерман, будь ласка, поділіться планами Ваших колег.

– Держсекретар Джон Керрі попросив мене відвідати Україну, як людину, котра опікується політичними питаннями і яка є третьою за рангом особою у Державному департаменті, – щоб приїхати і мати цю розмову в Україні, щоб зміцнювати наші стосунки. Зараз безпосередніх планів щодо його візиту до України поки що немає.

Але я сподіваюсь, що зустріч і переговори державного секретаря США і міністра закордонних справ України відбудуться якось, у недалекому майбутньому.

– Як Ви вважаєте, чи США досі вважають Україну одним зі своїх стратегічних партнерів?
Україна відіграє важливу роль у системі міжнародної безпеки у цих та інших точках світу

– Ми насправді маємо комісію зі стратегічного партнерства, працюють міждержавні робочі групи, вони зустрічаються, обговорюють різні питання. Україну дуже цінують. Ми дуже вдячні тим зусиллям і тому, що Україна зробила в багатьох частинах світу – в Іраку, в Афганістані, Кот-Д’Івуарі – для забезпечення й гарантування безпеки у зазначених куточках світу. Україна відіграє важливу роль у системі міжнародної безпеки у цих та інших точках світу.

Ми співпрацюємо з Україною у цій сфері. Крім того, як добрий товариш, як друг, ми безпосередньо прямо і відверто кажемо українській стороні про ті проблеми, що існують. Говоримо і про те, що необхідно зробити, щоб далі прямувати і ставати демократичною країною, щоб забезпечувати своїх громадян належним рівнем життя і всіма правами.

– У разі затвердження Сенатом США, дипломат Джеффрі Пайєт влітку прибуде до України як новий посол США. На Вашу думку, які будуть головні напрямки його роботи?

– Я думаю, що Україна має сприймати роботу наших послів, як ознаку важливості України для Сполучених Штатів. Джон Теффт, нинішній глава нашої дипломатичної місії в Україні – один з найдосвідченіших і найбільш професійних дипломатів, що працюють у Держдепартаменті. І він повністю, всім серцем відданий Україні. Він добрий друг. Це означає, що він підтримує розвиток України і каже правду відверто, навіть якщо цю правду не завжди приємно почути.

Але коли закінчиться термін перебування Джона Теффта, його посаду обійме Джеффрі Пайєт, якщо його затвердить Конгрес. Я його певний час уже знаю. Він справжня «зірка» в дипломатичній службі США. І я знаю, що він надалі буде здійснювати політику Обами щодо підтримки України як демократичної держави, і докладатиме зусиль, щоб її демократія розвивалася і зріла і щоб Україна міцніла і розвивалась.

– Як Ви знаєте, колишній Прем’єр-міністр України Павло Лазаренко відбув покарання у США. Яка його подальша доля: чи він залишиться у США, чи буде виїжджати з країни деінде?

– За американським законодавством, не можна обговорювати статус конкретних осіб, відтак мені недоречно обговорювати його стан публічно.

– Українські опозиціонери під час поїздок за кордон на Захід звертаються до західних урядів з пропозицією ввести санкції проти українських політиків та чиновників, які пов’язані з корупцією та вибірковим правосуддям. Чи готує Вашингтон своєрідний «список Магнітського», але для українських можновладців?

– Ми завжди раді зустрічатися з політичними лідерами, з керівниками України. І я маю вечерю з керівниками опозиції. Ми дуже уважно прислуховуємося до їхньої думки, їхніх пропозицій, до їхнього бачення, яким чином найкраще допомагати Україні рухатися далі.

І, як я вже говорила вище, ми вважаємо, що прямий контакт, прямий діалог із усіма сторонами, з усіма партіями – це найкращий спосіб залучення України до демократичних процесів.

– Міжнародний альянс захисту авторських прав (IIPA) рекомендує США скасувати пільги на українську продукцію через широке використання українцями «інтелектуального піратства». Чи готовий американський уряд підтримати такі пропозиції?
Україна перебуває у списку «Спеціальний Звіт номер 301». Ми дуже занепокоєні щодо стану захисту прав інтелектуальної власності

– Зараз маємо специфічний момент. Україна перебуває у списку«Спеціальний Звіт номер 301». Що важливо знати вашим слухачам і глядачам? Справді, ми дуже занепокоєні щодо стану захисту прав інтелектуальної власності в Україні, адже Україна при такій ситуації хоче мати гарний інвестиційний бізнес-клімат.

Захист інтелектуальної власності є важливим не тільки для закордонних інвесторів, але й для тих, хто розпочинає бізнес тут, в Україні, для самих українців, щоб вони були впевнені, що їхні права, їхні секрети надійно захищені. Бізнес потребує захисту, серед іншого, своїх розробок.

Я думаю, що Україна вживатиме заходів для того, щоб відповідати міжнародним стандартам захисту прав інтелектуальної власності. І ми будемо надавати будь-яку технічну допомогу для того, щоб Україна впоралася з цим завданням – захистом інтелектуальної власності.

– Український уряд запропонував Світовій організації торгівлі переглянути тарифи на 370 видів товарів. Наскільки це небезпечно для світової економіки? Наскільки реальним виглядає запровадження санкцій проти держави України у разі, якщо її уряд таки введе нові мита і перегляне рівень тарифів?

– Це дуже важливо і це частина у напрямку України до європейської інтеграції, щоб норми і правила в Україні відповідали міжнародним нормам і міжнародній діловій практиці. Насправді, що стосується СОТ, є питання: чи те, що Україна намагається зробити, відбувається за стандартами СОТ, та чи взагалі можливо, щоб подібні кроки українці здійснювали?

Раніше Сполучені Штати висловлювали занепокоєння намірами України переглянути СОТ-івські тарифи. Але маю надію, що Україна буде ретельно думати щодо того, чи далі рухатися в цьому напрямку, який вона хоче зробити.

– США допомагають Україні реформувати енергетичний сектор. Тим часом Україна веде переговори з Росією щодо знижки ціни на газ, провадить консультації щодо створення газового консорціуму між українським «Нафтогазом» та російським «Газпромом».

Яким може бути вплив на українську енергетику, на міжнародний енергетичний ринок та енергетичну безпеку, якщо буде створено консорціум між Україною і Росією без участі європейської сторони?
Шляхів для досягнення енергетичної безпеки України чимало, Сполучені Штати готові надалі продовжувати дискусії на цю тему

– Питання щодо енергетичної безпеки важливі для будь-якої країни, будь-якого регіону. І гарантій надійного енергопостачання хочемо ми всі. Зважаючи на те, що Україна головує в ОБСЄ, це дуже важливо – дбати про безпеку і в енергетичній сфері. Я думаю, що є можливості для участі третьої сторони у цьому консорціумі, і Прем’єр-міністр Азаров про це 19 березня говорив на прес-конференції.

Я знаю, що Україна докладає зусиль щодо підвищення своєї енергетичної продуктивності. Мені відомо, що нині українці шукають можливості для розвитку і використання традиційної і нетрадиційної енергетики, інших можливостей, щоб поліпшити ситуацію.

Карлос Паскуаль, який не так давно був послом США в Україні, нині очолює в Держдепартаменті відділ, що займається енергетичними питаннями. І за його ініціативою обговорювалися знову ідеї, як Україні знайти способи вирішення цієї проблеми, як ефективніше використовувати енергоносії тощо.

Дуже багато чого треба зробити в галузі зміцнення енергетичної безпеки України. Лише відзначу, що шляхів для досягнення енергетичної безпеки України чимало, Сполучені Штати готові й далі продовжувати дискусії на цю тему.

– США – один зі світових лідерів з розробки і видобутку сланцевого газу. Чи видобуток цього газу впливає на довкілля у Сполучених Штатах? Запитую, оскільки в Україні мають місце протести проти сланцевого газу, і українські окремі політики стверджують, що це небезпечно.
Корпорації Shell та Exxon Mobil очікують на підписання угоди з Україною найближчим часом

– Як посол Паскуаль уже казав, коли перебував тут, – ми вважаємо, що дуже важливо захищати довкілля з огляду на видобуток сланцевого газу і бути впевненими, що довкілля захищене, що місцева спільнота, де це відбувається, також перебуває у безпеці. Я думаю, що ці ідеї, що про них казав Карлос Паскуаль, корисні.

Мені також відомо, що американський бізнес, пов’язаний з енергетикою, зацікавлений працювати в Україні. Наприклад, корпорації Shell та Exxon Mobil очікують на підписання угоди з Україною найближчим часом. Я думаю, що в цьому буде досягнутий прогрес. Усі ці елементи є частиною програми енергетичної безпеки, яка розрахована на майбутнє.

– Загалом як Ви ставитесь до українських протестів проти видобутку сланцевого газу?

– У нас у країні люди також протестують. Це частина демократії. У людей є різні погляди, є різні думки. Я думаю, що в нашій країні всі хочуть мати енергетичну безпеку, але вони хочуть бути впевненими у тому, що це робиться безпечно для довкілля, для їхніх домівок. І уряд, влада несуть відповідальність за те, щоб ці занепокоєння не виникали, щоб люди були упевнені у своїй безпеці. Влада за це несе відповідальність.

– Україна – велика за територією держава зі специфічним геополітичним положенням. Посол Шерман, наскільки політична та економічна ситуація всередині України впливає на безпековий клімат у регіоні, у цій частині Європи?

– Україна – велика, важлива країна. Я вважаю, що її головування в ОБСЄ свідчить про те, що Україну вважають одним із лідерів у регіоні. І вона має величезну можливість продемонструвати світу – завдяки своїм реформам, позитивним зусиллям, – що у змозі підписати угоду про асоціацію і угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, що Україна стала сучасною демократією, що всі права громадян є захищеними.

Мені дуже приємно перебувати в Україні. Я шкодую, що в мене замало часу. Я хотіла б більше часу тут провести. Як я казала, моя бабуся родом з Переяслава і я хотіла б відвідати це місто. Думаю, здійсню цю поїздку під час наступного приїзду. Дякую Вам за розмову!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG