Доступність посилання

ТОП новини

«Інтерес» Арбузова до відпочинку міністрів суперечить закону – екс-міністр юстиції


Сергій Арбузов
Сергій Арбузов
Київ – Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов вимагає, щоб члени Кабінету Міністрів та керівники інших центральних органів виконавчої влади звітували про свій робочий час, а також про те, де вони перебувають у вихідні й святкові дні. Колишні міністри кажуть, що раніше не стикалися із такою практикою. Тепер інформацією, якою цікавиться перший віце-прем’єр, можуть поцікавитися і журналісти – згідно із законом «Про доступ до публічної інформації».

Інформацію про своє місце перебування у робочі, вихідні та святкові дні урядовці мають надсилати щоденно до 15-ї години дня на одну із урядових електронних адрес, помітивши літерою «К». Про це йдеться у розпорядженні першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, який оприлюднила на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» журналістка Ольга Василевська. За даними джерел, близьких до Кабміну, Радіо Свобода стало відомо, що таку практику в уряді запровадили в лютому цього року.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк не заперечує проти подібної звітності.
Це правильно і це не викликало якогось обурення серед членів уряду
Микола Присяжнюк

«Прем’єр-міністр і віце-прем’єр-міністр, який курує певні міністерства і координує їхню діяльність, звичайно, повинен розуміти і знати, де перебуває міністр. Якщо я їду у відрядження, я зобов’язаний поставити до відома своє керівництво. Якщо я від’їжджаю за кордон і я є посадова особа, звичайно, я повинен інформувати. Так що, я переконаний, це правильно і це не викликало якогось обурення серед членів уряду», – зазначає він.

Хіба в міністра немає мобілки?..

Між тим, колишні урядовці кажуть, що за часів їхньої роботи в Кабміні не інформували першого віце-прем’єра чи главу Кабміну подібним чином. Народний депутат Анатолій Гриценко, який був міністром оборони в урядах Тимошенко, Єханурова і Януковича, каже, що звітувати подібним чином йому не доводилося.

«Просив офіційно дозволу Президента на зарубіжні відрядження і ставив до відома Прем’єр-міністра, коли їхав у зарубіжне відрядження. Все!» – згадує Анатолій Гриценко.

Колишньому міністру юстиції Миколі Оніщуку запроваджена Сергієм Арбузовим практика видається непотрібною і такою, що суперечить закону.
Міністри є самостійними особами, які організовують і несуть відповідальність за реалізацію державної політики у своїх сферах
Микола Оніщук

«Міністри є самостійними особами, які, відповідно до закону «Про Кабінет Міністрів України», організовують і несуть відповідальність за реалізацію державної політики у своїх сферах», – зазначає Оніщук.

На його думку, така бюрократизація себе просто не виправдовує, адже «сучасні можливості мобільного зв’язку дозволяють бути на зв’язку будь-якому члену уряду».

Допитливістю Арбузова можуть скористатися журналісти

Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що вказівка першого віце-прем’єра – на межі законності. Утім, правники також звертають увагу на те, що теоретично нова звітність урядовців та інших високопосадовців має підпадати під дію закону «Про доступ до публічної інформації».
Формально, будь-яка офіційна переписка між посадовими особами є публічною інформацією
Ігор Коліушко

«Формально будь-яка офіційна переписка між посадовими особами є публічною інформацією за означенням і тому мала б підпадати під дію закону «Про доступ до публічної інформації», – каже Ігор Коліушко.

Відтак тепер не лише Сергій Арбузов, а й журналісти та усі громадяни можуть поцікавитися, де ж міністри перебувають не лише в робочі дні, а й у вихідні та святкові.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG