Доступність посилання

ТОП новини

Понад половину зі 100 днів депутати не працювали – «Опора»


Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська
Зі 100 днів діяльності новообраного українського парламенту 53 дні депутати відпочивали, свідчать дані досліджень громадянської мережі «Опора».

«Тобто більшість цього часу в парламентаріїв був вихідний», – повідомила координатор виборчих і парламентських програм Ольга Айвазовська під час презентації результатів дослідження.

За її словами, за 100 днів 20 днів у парламентаріїв були робочими, з них десять – пленарні засідання, інші десять днів народні депутати провадили законотворчу діяльність. Іще 19 днів українські депутати працювали в комітетах, а вісім були присвячені роботі з виборцями.

Щодо активності участі депутатів парламентських фракцій у розробці законопроектів, то дослідження засвідчило, що всі депутати бодай один раз брали участь у розробці законопроектів. Лідером у розробці законопроектів став Арсеній Яценюк (48 документів).

Крім того, за даними дослідження, активними в цьому напрямі були депутати Сергій Міщенко, Тетяна Слюз («Батьківщина»), Віталій Кличко (УДАР) і Петро Симоненко (КПУ).

Водночас, за словами Айвазовської, це відносні показники, оскільки практика свідчить, що часто під законопроектами стоять прізвища депутатів, які в їхній розробці участі не брали.

Як заявила координатор, ситуація в українському парламенті стає складною, оскільки він втрачає свої позиції на політичній арені. «Парламент не домінує у державі навколо вирішення певних політичних питань», – зауважила вона.

За словами Айвазовської, якщо українські депутати не працюватимуть на якість, то український парламент зрештою втратить усю свою впливовість у політичному житті країни.

Як мовиться в повідомленні на сайті «Опори», лише Комуністична партія України спромоглась надати відповідь на запит мережі щодо стану виконання закону «Про політичні партії» й оприлюднити передбачені ним фінансові звіти партійних інституцій за попередній рік. Так, за 2012 рік дохід КПУ становив майже 112,5 мільйонів гривень.

Інші парламентські партії, зауважують в «Опорі», протягом 1,5 місяця не спромоглися повідомити ані змісту звітів, ані де їх оприлюднено.

Також сім народних депутатів досі не прозвітували перед ЦВК щодо фінансових витрат під час виборчої кампанії. Це – Юлія Льовочкіна, Борис Дейч, Микола Солошенко, Іван Бушко, Олександр Дудка, Олександр Пресман, Микола Кучерук. Це свідчить про низьку фінансову прозорість і дисципліну політичних партій та їхніх представників, заявляють в «Опорі».
XS
SM
MD
LG