Доступність посилання

ТОП новини

«Кат» Юлії Тимошенко отримала «теплу посаду» – «Батьківщина»


Київ – Генеральний прокурор України Віктор Пшонка призначив собі ще одного заступника. На це призначення ніхто не звернув би уваги, але заступником генпрокурора стала Лілія Фролова – державний обвинувач у кримінальній справі про розтрату державних коштів під час підписання в 2009 році газових контрактів із Росією, за якою колишнього прем’єра Юлію Тимошенко засудили до 7 років позбавлення волі. Партія «Батьківщина» вже заявила, що влада розрахувалася «теплою посадою» з Лілією Фроловою, яка виконувала «функцію ката» Юлії Тимошенко.

Представляючи колективу нового заступника, генеральний прокурор Віктор Пшонка назвав своє рішення дещо символічним, оскільки «і прокуратура, і Феміда – жіночого роду, а тепер і жінка – заступник генерального прокурора».

«Серед напрямків організації роботи, які куруватиме Лілія Фролова, – міжнародно-правовий доступ до публічної інформації, інші предмети прокурорського нагляду. Крім того, Лілія Фролова, нарівні з іншими заступниками, долучиться до організації роботи щодо процесів реформування кримінальної юстиції та органів прокуратури», – повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Для Лілії Фролової було створено нову посаду, пояснила в коментарі Радіо Свобода речниця ГПУ Маргарита Велькова.

«Це пов’язано з тими змінами, які відбулися в минулому і позаминулому році. У першу чергу йдеться про скорочення двох посад заступників генерального прокурора у місті Києві та місті Сімферополі. Основна причина – йдеться про збільшення напрямків прокурорського нагляду, що зумовлене введенням в дію нового Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, зі вступом в дію нового КПК органи прокуратури наразі здійснюють нагляд за контррозвідною діяльністю, за оперативно-розшуковою діяльністю, запроваджений інститут ювенальної юстиції, організована робота єдиного реєстру, чого раніше не було», – зазначила речниця Генпрокуратури.

Без інтриги, але з амбіціями

Народний депутат попереднього скликання, правознавець Святослав Олійник не бачить у призначенні Фролової інтриги. Головне, на його думку, щоб заступник був комфортним для генерального прокурора. Як конкретний приклад він називає колишнього заступника генпрокурора Корнякову, яка була, за його словами, комфортною для тодішнього керівництва.

Разом з тим Святослав Олійник не виключає, що призначення Фролової пов’язане з процесом проти Юлії Тимошенко.

«Це був публічний і складний процес, – каже він. – Оскільки цей процес вдався з точки зору прокуратури і завершився обвинувальним вироком, це звичайна практика для будь-якої країни, це основна амбіція працівників прокуратури, коли вони йдуть у процеси подібного плану».

У генпрокурора тепер будуть свої Бонні і Клайд – «Батьківщина»

Якщо Святослав Олійник не виключає, то перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правової політики, батьківщинівець Віктор Швець переконаний, що влада розрахувалась із Лілією Фроловою за участь у процесі проти Юлії Тимошенко.
Нелегко було знайти особу, яка б виконала таку ганебну роль, їй вже тоді обіцяли підвищення
Віктор Швець

«Коли починався процес, я думаю, що влада підбирала відповідного суддю, прокурора. Ніякі професійні якості не мали абсолютно ніякого значення. Я думаю, що нелегко було знайти особу, яка б виконала таку ганебну роль, яку виконала Лілія Фролова. Це чисто політичне призначення. Думаю, що коли підбирали людину на цю роль, то їй уже тоді обіцяли підвищення», – зазначає Віктор Швець.

У заяві ж Об’єднаної опозиції «Батьківщина» відзначається, що Фролова складе гідну пару Ренатові Кузьміну, їх порівнюють з героями американського трилера.
Найбільш безпринципних, найбільш цинічних «безпредельщиків» підняли на вершину ГПУ

«У розпорядженні генерального прокурора тепер будуть свої Бонні і Клайд, які із задоволенням продовжуватимуть виконувати будь-які забаганки Адміністрації президента по знищенню опозиції. У системі прокуратури, безумовно, є порядні люди, але показово, що найбільш безпринципних, найбільш цинічних «безпредельщиків» підняли на вершину ГПУ, яка мала б виконувати функції з нагляду за дотриманням законності у країні», – наголошують у «Батьківщині».

В органах прокуратури Лілія Фролова працює 14 років. Почала свою професійну діяльність з посади помічника Запорізького міжрайонного природоохоронного прокурора Запорізької області. За час роботи в органах прокуратури обіймала різні посади, зокрема, працювала начальником відділу підтримання державного обвинувачення в судах прокуратури Запорізької області, заступником начальника відділу підтримання державного обвинувачення в судах Головного управління Генеральної прокуратури України, заступником начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Головного управління Генеральної прокуратури України.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG