Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Березовського викликає підозри


Лондон – Британська поліція розслідує обставини раптової смерті російського олігарха Бориса Березовського, який 10 років жив в Англії, отримавши політичний притулок. У перших повідомленнях йшлося про ймовірність самогубства, але на життя Березовського раніше було кілька замахів. Він також відомий як відвертий опонент теперішньої влади у Кремлі.

Хоча він не відігравав важливої ролі у житті власне британського суспільства, Борис Березовський був постаттю добре знаною тим британцям, які стежать за міжнародними справами або цікавляться незвичайним життям російських олігархів.

Березовський був дуже близький до Бориса Єльцина, і саме в часи його президентства він нажив величезні статки, а також багато ворогів. Коли наступний російський президент Путін почав зміцнювати свою владу, Березовський був змушений рятуватися втечею. 2003 року він отримав притулок у Британії і поселився поблизу Лондона.

На відміну від більшості інших російських олігархів (окрім ув’язненого Михайла Ходорковського), Березовський відверто й гучно критикував президента Путіна та звинувачував його у серйозних злочинах.

Речник російського президента Дмитро Пєсков, коментуючи повідомлення про смерть Березовського, не робив таємниці з протистояння олігарха з Кремлем. «Точно відомо, що він не шкодував грошей на підтримку процесів усередині й поза Росією, які можна назвати спрямованими проти Росії та президента Путіна. Це очевидно», – наголосив речник російського президента.

Саме тому раптова смерть Березовського одразу ж викликала запитання.

У Березовського була депресія

Британська поліція першим ділом відрядила у помешкання олігарха фахівців з радіоактивних, хімічних та біологічних речовин, нагадавши про убивство в Лондоні іншого росіянина і колеги Бориса Березовського – Олександра Литвиненка, який 2006 року помер у муках від радіоактивної отрути. Британська поліція донині безуспішно домагається видачі з Росії підозрюваного Андрія Лугового.

Сам Березовський також зазнав низки замахів. Але окрім підозр про можливу причетність ворогів, вказують також на труднощі, від яких потерпав останнім часом Борис Березовський, зокрема втративши частину грошей у результаті розлучення, а також програвши дуже гучний судовий процес з колишнім партнером – мільярдером Романом Абрамовичем.

Близькі до Бориса Березовського люди кажуть, що у нього був діагноз – депресія. Проте інші знайомі російського олігарха, якому виповнилося 67 років, стверджують, що він завжди був енергійним, спраглим до життя, грошей і влади, а тому не можуть собі уявити, як він міг сам накласти на себе руки.

Розслідування британської поліції лише розпочалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG