Доступність посилання

ТОП новини

Екс-депутату Лозинському таланить на суддівську поблажливість


Київ – Мало якому вбивці в Україні суд зменшує покарання так, як Вікторові Лозинському, зазначають правники. Колишньому народному депутатові вдруге пом’якшили вирок. Спочатку він був засуджений на 15 років позбавлення волі за вбивство, але потім апеляційний суд зменшив покарання до 14, а тепер касаційна інстанція – до 10 років. Експерти-правники зазначають, що в українській кримінальній юстиції подібні злочини не часто перекваліфіковуються у бік пом’якшення.

У квітні 2011 року Дніпровський районний суд Києва засудив Віктора Лозинського на 15 років за вбивство свого односельця Валерія Олійника. Злочин стався у Голованівському районі Кіровоградської області в 2009 році.

Тепер Вищий спеціалізований суд переглянув справу – зняв з нього обвинувачення в убивстві, замінивши на хуліганство, а також умисні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого та умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження. Пом’якшили покарання і спільникам Лозинського.

Справа не в хуліганстві – правозахисник

Правозахисник Дмитро Гройсман зазначає, що журналісти некоректно змістили акценти в тому, як суд перекваліфікував злочин Віктора Лозинського, наголосивши на хуліганстві, хоча обвинувачення замінили не на одну статтю, а на три.

За словами Дмитра Гройсмана, приблизно у 30 відсотках випадків вбивства перекваліфіковуються на завдання тілесних ушкоджень, що спричинили смерть, або навпаки – завдання важких тілесних ушкоджень, наслідком яких стала смерть, можуть перекваліфікувати на вбивство.

«У кримінальній юстиції будь-якою країни оцей диференціальний діагноз, тобто різниця між навмисним вбивством і навмисним тяжким тілесним ушкодженням, що спричинило смерть, є дуже складною. Тут дуже багато факторів мають бути враховані», – каже правозахисник.

Дмитро Гройсман наголошує, що ніяк не захищає Лозинського, хоче лише звернути увагу на права засудженої особи.

Вирок Лозинському у світлі вироку Євсюкову в Росії

Доктор юридичних наук, експерт із кримінального права Микола Хавронюк зазначає, що в бік пом’якшення подібні вироки в українському кримінальному судочинстві переглядаються нечасто. Він схиляється до думки, що пом’якшення вироку Вікторові Лозинському зумовлене причинами не правового характеру.

«Якщо б це була пересічна людина, то, мабуть, один відсоток зі ста, щоб вона могла б добитися такого перегляду, можливо, десять зі ста. Тобто, це не правило, а все ж таки виняток», – каже Микола Хавронюк.

Адвокат Тетяна Монтян, яка спеціалізується на кримінальному праві, також вважає ситуацію із пом’якшенням вироку Лозинському нетиповою. «Особливо у таких справах, де все доведено і все зрозуміло», – наголошує вона.

За словами правників, саме подібні вироки у значній мірі зумовлюють низьку довіру до українських судів.

Між тим, схожим чином у Росії намагалися перекваліфікувати справу майора МВС Дениса Євсюкова. У квітні 2009 року він влаштував стрілянину в московському супермаркеті, внаслідок чого загинули дві людини і шестеро були поранені. Його засудили до довічного ув’язнення. У перебігу касаційного розгляду була спроба перекваліфікувати злочин зі вбивства на хуліганство із застосуванням зброї. Проте верховний суд Російської Федерації не задовольнив скаргу і залишив попередній вирок у силі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG