Доступність посилання

ТОП новини

У Росії взялися за незалежних експертів у справі Ходорковського


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
Російські експерти, які підготували незалежний юридичний висновок у справі опального олігарха Михайла Ходорковського, самі опинилися під прицілом правоохоронців. Російські слідчі підозрюють незалежних експертів у тому, що їх колись фінансував Ходорковський за гроші, відмиті на Заході.

Майже два роки тому юрист Михайло Суботін відгукнувся на заклик тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва взяти участь в роботі експертної комісії, що робила огляд справи колишнього власника нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського. Робота була на громадських засадах.

Але коли звіт засвідчив, що справа містила численні порушення, Суботін і його колеги самі викликали увагу російського Слідчого комітету. У вересні до нього, його колег та до Центру правничих та економічних досліджень завітали слідчі, які конфіскували комп’ютери, всі носії інформації та архіви.

Приводом слідчі назвали розслідування справи 10-літньої давності, за якою Ходорковського звинувачували у відмиванні грошей на Заході, щоб потім фінансувати на них російські недержавні організації. За це експерти мали написати звіт «зі свідомо хибними висновками» щодо його засудження «під виглядом незалежної громадської оцінки».

Коли починають переслідувати за висловлення власної думки, це виглядає дико – юрист

Михайло Суботін вважає, що цим поставлена під сумнів його професійна компетентність та людська чесність.

«Експерти робили власні висновки. Можна говорити, що вам не подобається висновок. Але коли починають переслідувати за висловлення власної думки, то це виглядає дико», – обурюється російський юрист.

З дев’ятьох членів медведєвської Комісії з прав людини, що розбирала справу Ходорковського, слідчі вже відвідали чотирьох. На допити вже викликали і ректора Російської економічної школи Сергія Гурієва, і голову відділу підприємницького законодавства Вищої школи економіки Оксану Олійник, і ще одного експерта з тієї ж інституції, Астамура Тедієва.

Голова президентської Комісії з прав людини Михайло Федотов називає ці події «абсолютно разючими».

«Те, що слідчі взялися за переслідування експертів, які готували цей громадсько-правовий висновок, на мою думку, є помилкою. Бо вся діяльність експертів була в рамках закону», – каже правник.

На думку Суботіна, ці дії влади пов’язані з кампанією переслідування громадських організацій, які отримували гранти з-за кордону. Протягом останнього тижня у багатьох з них відбувалися обшуки та вилучення документів.

І хоча експерти проходять у справі, пов’язаній зі справою Ходорковського, як свідки, вони стурбовані, що їхній статус може бути перекваліфікований на звинувачених у будь-яку хвилину, адже, як вони наголошують, «у свідків матеріали не конфіскують».

Матеріал підготували Марія Щур та Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG