Доступність посилання

ТОП новини

Чи скористаються сепаратисти законом про всеукраїнський референдум?


Під час акції Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія»
Під час акції Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія»
Сімферополь – Закон «Про всеукраїнський референдум», ухвалений наприкінці минулого року, викликає багато застережень. Зокрема, механізм референдуму можуть використати, щоб відділити Крим від України. З 1991 року на території Кримського півострова пройшло п’ять референдумів – один всесоюзний, два всеукраїнські, один загальнокримський і ще один севастопольський. Ще тричі у 1990-і роки місцевий парламент намагався провести опитування виборців, але через протидію проукраїнської опозиції та офіційного Києва не зміг це зробити. І зараз тема референдуму залишається популярною серед кримських політиків.
Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий
Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий

Відтоді, як у листопаді минулого року закон про референдум набрав чинності, засуджений у березні 2011 року за сепаратизм – заклики до порушення територіальної цілісності України – координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий може цілком легально відновити сепаратистську агітацію – тепер цей законодавчий акт дозволяє підготовку референдуму про зміну території України, а також агітацію з цих питань.

Голова кримської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка, доктор філософії Петро Вольвач бачить у таких положеннях згаданого закону загрозу державності.
Антиукраїнська група може винести на референдум питання, що призведуть до втрати частини території чи суверенітету
Петро Вольвач

«Якась радикальна антиукраїнська група з грошима і міцними зв’язками у виконавчій владі цілком може винести на референдум питання, що призведуть до втрати частини території чи суверенітету», – зауважує він.

За словами Петра Вольвача, враховуючи рівень демократії та авторитаризму в Україні, цинізм та антиукраїнськість значної частини посадовців у владі, вони зможуть «намалювати» будь-які потрібні цифри в результатах такого референдуму.

Разом з тим, хоч закон про загальноукраїнський референдум і створює правовий механізм для реалізації мети Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» – перехід Кримського півострова до складу іншої держави, – його координатор Валерій Подьячий каже, що не збирається цими можливостями користуватися, бо має сумнів щодо української юрисдикції над цією територією.
Крим і Севастополь незаконно перебувають у складі України
Валерій Подьячий

«Крим і Севастополь незаконно перебувають на Україні, тобто, у складі України», – заявив Валерій Подьячий. Втім, він не виключає, що хтось із однодумців буде менш принциповим і скористається цим законом.

Депутати-регіонали: від сепаратизму захистить закон про місцеві референдуми
Депутат кримського парламенту від Партії регіонів Рустам Теміргалієв
Депутат кримського парламенту від Партії регіонів Рустам Теміргалієв

Депутат кримського парламенту від Партії регіонів Рустам Теміргалієв підтримує ухвалення закону про всеукраїнський референдум, вважаючи його застосування проявом демократії. Втім, він визнає необхідність більшої уваги до питань безпеки.

«Звичайно ж, необхідно передбачити механізм захисту національної безпеки – для того, щоб на референдумі не проштовхувалися якісь питання, які загрожують суверенітетові держави», – зазначає депутат.

Водночас Рустам Теміргалієв вважає, що країні потрібен закон про місцевий референдум – для вирішення важливих для громад питань, що, серед іншого, зніме і можливі сепаратистські настрої. Він наголошує, що і місцеві референдуми не мають суперечити Конституції України, на них не можна виносити територіальні питання чи такі, що ставлять під загрозу конституційні підвалини країни.
Депутат кримського парламенту від Партії регіонів Єфим Фікс
Депутат кримського парламенту від Партії регіонів Єфим Фікс

Законопроект про місцеві референдуми вже розробляється в Центрі законодавчих ініціатив кримського парламенту, повідомив голова Центру, депутат-регіонал Єфим Фікс. За його словами, у квітні цей документ кримчани передадуть до Верховної Ради України. Водночас Єфим Фікс, який є членом фракції Партії регіонів, теж схвально відгукується про уже чинний закон про всеукраїнський референдум, хоч і визнає, що той ще потребує «шліфування і відпрацювання», а також більшого залучення до проведення таких референдумів регіональних і місцевих органів влади.
Голова кримської філії Наукового товариства Шевченка Петро Вольвач
Голова кримської філії Наукового товариства Шевченка Петро Вольвач

Референдум стає інструментом виконавчої влади для свого домінування – вчений

Із цим не зовсім згоден голова кримської філії НТШ Петро Вольвач, який каже, що головний недолік закону про всеукраїнський референдум не стільки в ігноруванні інтересів регіонів, скільки в тому, що він дозволяє виключити із законодавчого і конституційного процесу парламент.
Такий важливий механізм демократії, як референдум, стає інструментом виконавчої влади для свого домінування
Петро Вольвач

«Насамперед це те, що повністю виключається Верховна Рада. Яка б вона не була, але вона найбільше з усіх гілок і рівнів влади відповідає політичному зрізу і спектру нашого суспільства, – зауважує Вольвач. – Фактично такий важливий механізм демократії, як референдум, стає інструментом виконавчої влади для свого домінування. Він створює умови для того, щоб одна політична сила взяла під свій контроль не лише виконавчу і місцеву владу, але й – через формування на референдумі законодавства – і законодавчу, представницьку владу».

Учений вважає, що попри важливість референдуму для розвитку держави і демократії, користуватися ним треба дуже обережно, навіть у демократичній, розвинутій країні, а тим більше в нинішній Україні, де авторитарні прояви влади вже не підлягають сумніву.
Згадаймо, під яких тиском і з якими порушеннями ухвалювався нинішній закон про референдум
Петро Вольвач

«Згадаймо, під яких тиском і з якими порушеннями ухвалювався нинішній закон про референдум», – зазначив Петро Вольвач.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG