Доступність посилання

ТОП новини

Акція «Вставай, Україно!»: в Івано-Франківську побував і Кличко


Акція «Вставай, Україно» в Івано-Франківську, 28 березня 2013 року
Акція «Вставай, Україно» в Івано-Франківську, 28 березня 2013 року
Івано-Франківськ – Акція «Вставай, Україно!» в Івано-Франківську відбулася з участю лідерів трьох опозиційних сил – Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока, Віталія Кличка. Саме присутністю останнього пояснюють більшу кількість людей. Опозиція критикувала владу і обіцяла бути єдиною. Хоча не всі прикарпатці вважають протестну акцію вдалим задумом.

Марш в Івано-Франківську розпочався біля пам’ятника Іванові Франку, далі вулицею Незалежності до Вічевого майдану. Щодо кількості учасників, правоохоронці називають цифру три тисячі, самі ж організатори говорять про значно більшу. Багато людей, багато прапорів трьох партій – «Свободи», «Батьківщини» і УДАРу, хода під бій барабанів.

Як і в попередніх акціях «Вставай, Україно!», колону очолили лідери партій. Та тепер до Арсенія Яценюка і Олега Тягнибока вперше приєднався Віталій Кличко.

Марш розпочався з невеликого виступу перед журналістами, хоча про умови для журналістів не подумали: працювати було складно через тисняву, сторонні вигуки, неможливість зробити якісні записи.

Опозиція пообіцяла бути єдиною

Віталій Кличко, Олег Тягнибок і Арсеній Яценюк говорили насамперед про об’єднання опозиції.
Нас об’єднує одна річ: ми бачимо майбутнє країни в європейській спільноті. Опозиція зробила клич до усіх українців розпочати мобілізацію проти бандитської влади. Ми єдині в нашому прагненні принести зміни в нашу країну
Арсеній Яценюк

«Ми різні політичні сили. В нас різні програми. В нас різна ідеологія. Але нас об’єднує одна річ: ми українці, ми всі бачимо майбутнє нашої країни в європейській спільноті. Ми не задоволені станом речей в країні. І закликаємо кожного: не бути байдужими, боротися», – наголосив Віталій Кличко.

«Вже перші акції «Вставай, Україно!» підтверджують, що опозиція правильно зробила, що зробила клич до усіх українців розпочати національну мобілізацію проти бандитської влади. Те, що ми троє є у Франківську, це підтвердження нашої єдності, нашої скоординованості і близької нашої спільної перемоги», – зазначив Олег Тягнибок.

«Ми як три політичні сили разом, ми єдині в нашому прагненні принести зміни в нашу країну», – сказав Арсеній Яценюк.

Ті ж думки лунали під час мітингу на Вічевому майдані. Людей переконували, що діючу владу потрібно скинути, задля цього об’єднатися навколо опозиції, а сама опозиція пообіцяла бути єдиною, водночас визнаючи, що «в політиці непросто бути єдиним».

До згадок про Помаранчеву революцію

Більшу активність прикарпатців, особливо молоді, в протестній акції політологи пов’язують із приїздом до Івано-Франківська лідера УДАРу Віталія Кличка. Хоча додають, що цікавість і небайдужість – то різні речі.

А представники різних громадських організацій і партій по-різному оцінюють акцію. Голова громадського об’єднання «Наше місто» Андрій Микитин вважає її утопічною.

«Сьогоднішня акція є підтвердженням того, що націонал-утопізм український зазнав своєї метаморфози під час Помаранчевої революції, – каже він. – Тепер буде все більше і більше втрат. Ми будемо втрачати частинами ті надбання, яких досягнули в час Помаранчевої революції. Поїзд покотився згори, як пустили, так і покотився. Ми не можемо виробити спільний знаменник».

Перший секретар Івано-Франківського обкому Компартії України Володимир Стула також не вважає дієвою та ефективною таку акцію опозиції. Тим більше, зауважує він, коли проходить така акція в регіонах, де представники тієї ж опозиції при владі.
Ми бачимо, що знову гасла, прапори, викрики, а не конкретна робота
Володимир Стула

«Взагалі з початку 2000-х років, особливо з 2004-го, після Помаранчевої революції, в місцевих органах самоврядування фактично ці опозиційні сили керують нашою областю і всією Західною Україною. І замість того, щоб вирішувати нагальні проблеми, які стоять перед жителями області, особливо стан доріг, зі стихією місцева влада не може вправитися (як і центральна), ми бачимо, що знову гасла, прапори, викрики, а не конкретна робота», – зазначив Стула.

Івано-франківський журналіст Володимир Безгачнюк каже, що гасла акції «Вставай, Україно!» чітко не окреслені, навіть лідери не бачать кінцевої мети.
Знову три гетьмани, знову народ, але вже набагато менша купка, ніж та, що збиралася
Володимир Безгачнюк

«Можу єдине сказати: невже Помаранчева революція нічому не навчила? Знову три гетьмани, знову народ, але вже набагато менша купка, ніж та, що збиралася. Ну, а що далі?» – зауважив Безгачнюк.

Лідери опозиції повідомили прикарпатцям, що такі акції, як в Івано-Франківську, відбудуться в усіх регіонах України. І закликали всіх «сідати в потяг до Києва», щоб взяти участь в акції «Вставай, Україно!» у столиці 18 травня.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG