Доступність посилання

ТОП новини

«Інтернетизація» триває: кожен другий українець в онлайні – дослідження


Київ – Уже кожен другий українець віком від 15 років постійно користується інтернетом, свідчать останні дослідження. П’ять років тому всесвітньою мережею послуговувався лише кожен четвертий українець. На думку фахівців, таке зростання є відображенням світової тенденції, й використання інтернету стимулює соціальну й ділову активність людей. Частина експертів саме з «інтернетизацією» пов’язують активнішу участь українців у політичному житті. Однак на їхню думку, чекати найближчим часом інтернет-революцій не варто.

Майже 20 мільйонів українців віком понад 15 років (це 43,5% населення держави) регулярно заходять до мережі інтернет. Частина – з мобільних телефонів, але більшість – зі стаціонарних комп’ютерів, свідчить дослідження In Mind Factum Group, яке оцінює ситуацію наприкінці 2012 року. Такі ж дані наводить Нацкомісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), повідомляє агентство «ЛігаБізнесІнформ». Посадовці вважають такий рівень використання всесвітньої мережі задовільним.

Інший дослідник, Iks-Consulting, наводить кількість абонентів саме мобільного інтернету в Україні: їх 14,1 млн. осіб. Цікаво, що половина постійних інтернет-користувачів мешкає у великих містах, кожен п’ятий – у селах. Кожен третій користувач – киянин, і майже кожен п’ятий – одесит. Закарпаття, Севастополь та північ України – серед аутсайдерів: переважна більшість тамтешніх мешканців в інтернет не заглядає. Такі дані наводить Держстат.

«Віртуальна» Україна росте разом зі світом – експерт

У цілому зростання кількості користувачів інтернету свідчить, що Україна розвивається в тому ж напрямку, що й решта світу, наголошує в коментарі Радіо Свобода інтернет-експерт, керуючий партнер «Паблісіті Україна» Дмитро Васильєв.

Українці використовують інтернет всіма тими способами, що й розвинені держави. Різниця – лише у відсотках
Дмитро Васильєв
«Триває створення віртуального світу. Дедалі більша частина українців розуміє, що інтернет може бути інструментом організації дозвілля, зароблянні грошей, творчої реалізації. Нині 44% зрозуміли, що це дуже зручно. Зараз – це соцмережі, скайп, далі – зростатиме частка інтернет-банкінгу, в дедалі більшої кількості людей з’являться картки саме для цього. Люди розуміють, що це безпечніше. Українці використовують інтернет всіма тими способами, що й розвинені держави. Різниця – лише у відсотках. Повірте, за 5 років ми Україну не впізнаємо», – очікує експерт.

Інтернет стимулює політичну активність?

Зростання інтернет-активності відзначає і координатор руху «Спільна справа», один із організаторів Податкового майдану Олександр Данилюк. Однак, на його думку, можливість впливу користувачів мережі на зміну чинної влади, так звана «інтернет-революція» – в Україні наразі малореальна.

Не думаю, що популяризація інтернету відбувається через зростання політичної активності населення
Олександр Данилюк
«Кажуть, що зміни режиму в інших країнах, так звана Арабська весна, були інтернет-революціями. Направду – більшість учасників тих подій не користувалися мережами. Те ж саме ми бачили під час Податкового майдану в Україні. Хоча, з іншого боку, учасники масових виступів проти влади в Україні використовують інтернет, щоб бачити ситуацію в інших регіонах і координувати свої дії. Саме завдяки інтернету вдалося зібрати багатотисячні мітинги в Дніпропетровську та інших містах під час «Дня гніву» у 2011 році. Не думаю, що популяризація інтернету відбувається через зростання політичної активності населення. Однак є протилежний процес: люди, які приходять у мережу, отримують свіжу й різнопланову інформацію про ситуацію в Україні, й стають більш політично активними», – констатує Олександр Данилюк.

На думку фахівців, нині зростає громадянська активність не лише користувачів мереж «Фейсбук» і «Твіттер», які традиційно більше цікавляться політикою й суспільним життям. Політичні теми проникають і в інші соцмережі. Й таке зростання політичної активності, викликане популяризацією інтернету в Україні, ставатиме дедалі відчутнішим, вважають фахівці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG