Доступність посилання

ТОП новини

Закон «Про всеукраїнський референдум»: воля народу чи воля президента?


Закон «Про всеукраїнський референдум», ухвалений «нишком» в листопаді минулого року, є неконституційним і не відповідає чинній правовій системі – такою є позиція понад 40 громадських організацій. Вони проаналізували те, в який спосіб ухвалювався цей закон, його текст та закладені у ньому механізми, й назвали цей документ «небезпечним для України».

Експерти вважають, що закон є небезпечним для України, бо «піднімає президента над Конституцією», нівелює роль парламенту як законотворчого органу, дозволяє виносити на референдум будь-які питання, аж до зміни території України. При цьому закон не пропонує механізмів контролю громадськості за підготовкою та проведенням референдуму. Результати ж референдуму, за новим законом, не можна оскаржити у жодному суді.

Закон віддає усі важелі впливу на те, які питання будуть виноситися на референдум і на механізми його проведення, президентові, Центральній виборчій комісії та ініціативній групі.

«Це прямо суперечить чинній Конституції, у президента немає повноважень оцінювати конституційність будь-якого питання. Це компетенція Конституційного суду», – сказала Радіо Свобода керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.
Законом «Про всеукраїнський референдум» можна скасувати все, окрім президента – експерти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Активісти оголосили про утворення коаліції неурядових організацій «За чесний референдум» та підготували два позови до Конституційного суду. Громадські організації вимагають визнати цей закон неконституційним.

Опозиція висловлювала побоювання, що референдум використають для обрання президента у парламенті, що дозволить Вікторові Януковичу залишитися на другий термін.

Закон «Про всеукраїнський референдум» ухвалений 6 листопада 2012 року. Депутати від фракції БЮТ Микола Томенко та Сергій Сас пропонували скасувати це рішення як таке, що було ухвалене з грубим порушенням Конституції та регламенту, однак Верховна Рада відмовилася підтримати їхню постанову. Наприкінці листопада закон підписав президент.

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) висловила стурбованість законом «Про всеукраїнський референдум», який «дозволяє змінювати Конституцію на референдумі».

29.03.2013
Вседержавний референдум – це серйозна зброя, якою можуть зловживати – експерт

«Ми маємо владу, яка не має критичного рівня довіри, скоріше влада має високий рівень недовіри» далі
29.03.2013
Референдум може загрожувати державній безпеці

Закон позбавляє народ, чию «волю» буцімто винесено на референдум, контролю за результатами голосування – Дмитро Гудима далі
28.03.2013
Чи скористаються сепаратисти законом про всеукраїнський референдум?

«Антиукраїнська група може винести на референдум питання, що призведуть до втрати частини території чи суверенітету» – експерт далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG