Доступність посилання

ТОП новини

Луценко вимагає звільнити його з «акваріума» і покарати Кузьміна


Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 2 квітня 2013 року
Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 2 квітня 2013 року
Київ – Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) розглядає скаргу Юрія Луценка, якого засуджено за те, що він нібито зловживав посадою міністра внутрішніх справ. Його дружина просить суд бодай пом’якшити йому вирок. А сам Луценко – не кидати тінь на міністерство, яке він очолював, і покарати тих, хто незаконно, за визначенням Страсбурзького суду, заарештував його. Втім, захист екс-міністра не сподівається, що його виправдають цього разу, і покладає надію на Європейський суд з прав людини.

Захисники Юрія Луценка вимагали від суду надати журналістам можливість перебувати на судовому засіданні, однак пресу пустили тільки до кімнати, де можна було бачити трансляцію відео з суду. Самого ж Луценка тримали у скляному приміщенні, яке сам він обурено охрестив «акваріумом».

«Якщо ви вже посадили мене в цей акваріум, то зменшіть кількість бійців внутрішніх військ у залів засідань. Бо я вже точно не поб’ю скло в цьому акваріумі. А на звільнені таким чином місця пустіть усіх «пишучих» журналістів», – висловив клопотання Луценко.
Адвокати вимагають скасувати Луценку вирок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Справа не в Луценку, а в системі!»

Окрім того, Юрій Луценко вимагав, щоб ВССУ врахував рішення Європейського суду з прав людини про незаконність його досудового арешту.

«Ось рішення Європейського суду (з прав людини) – воно є остаточним. Воно визнає мій арешт і тримання під вартою незаконними та політично мотивованими. Українські суди зобов’язані застосовувати це рішення. Тобто, заступника генпрокурора Рената Кузьміна треба щонайменше звільнити. А то й порушити кримінальну справу щодо зловживання посадою. Справа ж не в Луценку – справа в системі», – наголосив Юрій Луценко.

Адвокати екс-міністра вимагали скасувати вирок щодо Луценка, оскільки, на їхню думку, суд не мав жодного доказу його провини, крім протоколів допиту декого зі свідків.

Клопотання дружини і захисника Юрія Луценка Ірини було несподіваним.

«Я чудово розумію ситуацію і не сподіваюся, що ви ухвалите законне рішення. Але я сподіваюся на справедливість. Я не вважаю Юрія винним у скоєнні злочинів. Однак Леонід Приступлюк, водій міністра внутрішніх справ, та працівники МВС компенсували всі ті збитки, які нібито завдав державі мій чоловік. Окрім того, Юрій отримав хвороби під час утримання його під вартою. Тому прошу пом’якшити йому вирок і обрати покарання, не пов’язане з позбавленням волі», – сказала захисник свого чоловіка і народний депутат Ірина Луценко.

Адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець зауважив, що судді слухають сторону захисту неуважно, тому припускає, що суд залишить попередній вирок його підзахисному в силі, і що зміст ухвали суду вже готовий. Відтак він припускає, що суд може винести ухвалу у справі Юрія Луценка вже в середу, 3 квітня.

Прокурор не виключає, що вирок пом’якшать

Представники захисту наводять не ті аргументи, на які може зважити Вищий спеціалізований суд, наголосив представник Генпрокуратури у касаційному розгляді справи Луценка Микола Курапов.

«Позицію прокуратури ми можемо висловити лише після нашого виступу на суді. Схоже, представники захисту не зовсім розуміють, що касаційна інстанція є судом права, а не судом факту. Тому й наводять ті факти й обставини, оцінку яким вже дали суди двох попередніх інстанцій. Чи може цей суд пом’якшити Юрію Луценкові вирок і обрати покарання без позбавлення волі? Законодавством передбачений і такий варіант», – зауважив прокурор.

Юрій Луценко, заарештований у грудні 2010 року, перебуває за ґратами понад два роки. Європейський суд із прав людини вже визнав його арешт і утримування під вартою до вироку суду такими, що порушили права людини, хоча часто згадуваних слів про «політичну мотивацію» цього арешту в рішенні Страсбурзького суду насправді немає.

Засідання Вищий спеціалізований суд України продовжить у середу.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG