Доступність посилання

ТОП новини

Серед українських письменників найбільше заробляє… Янукович


Київ – Президент Віктор Янукович став найуспішнішим українським письменником. Принаймні, опитані Радіо Свобода відомі українські майстри пера кажуть, що жоден із їхніх колег не може похвалитися авторською винагородою у понад 15 мільйонів гривень. Люди, знайомі із книговиданням, припускають, що в даному разі йдеться радше про корупцію, а не про книжкову справу. Такої ж думки і голова профільного парламентського комітету.

У декларації про доходи за минулий рік Віктор Янукович вказав понад 15,5 мільйона гривень авторської винагороди. За два останні роки президент отримав за книжки майже 32 мільйони гривень.

У коментарі інтернет-виданню «Остров» заступник директора друкарні «Новий світ» Едуард Вакуленко зазначив, що згідно із договором, президент отримав гроші «за авторські права на написані ним книги, а так само на книги, які він напише».

Кокотюха: аванс хорошого письменника – у дві тисячі разів менший

Сам Віктор Янукович на останній великій прес-конференції ухилився від прямої відповіді на запитання про книжки, а натомість розповів, що витрачає отримані подібним чином гроші на благодійність.

Письменник Андрій Кокотюха каже, що українські письменники також отримують від видавців гонорари авансом. Проте найбільший, відомий йому, гонорар за ще не написану книжку становив 8 тисяч гривень.

«Як правило, це шість тисяч гривень. Ну, або 8 тисяч гривень – тисяча доларів, але це вже ексклюзивний аванс», – каже Андрій Кокотюха.

За його словами, заробити гроші, співмірні із тими, що отримує за книжки Віктор Янукович, український письменник може хіба що теоретично.

«Для цього треба, щоб його книжки були в книгарнях по всьому світу, перекладені на основні європейські мови», – розмірковує Андрій Кокотюха.

Твори письменника Юрія Андруховича друкуються не лише в Україні, але й за кордоном. За його словами, жоден український письменник такими гонорарами, як у Януковича, похвалитися не може. За його словами, із самого продажу книжок українські письменники взагалі прожити не можуть.

«Насправді, письменники існують ще із гонорарів за виступи, за свою творчість у медіа і так далі. Але із самого продажу книжок не може проіснувати ніхто», – каже він.

Керівник присвяченого книговидавництву інтернет-порталу «Буквоїд» Сергій Руденко каже, що в Україні за книжки більше нікому не платять таких гонорарів, крім Віктора Януковича.

«Найменший гонорар, про який я чув, – триста гривень. Найбільший гонорар за тираж книжки – десь 15-20 тисяч гривень. Тобто, якщо за рік написати чотири книжки, то письменник отримає 60-70 тисяч гривень», – каже Сергій Руденко.

Янукович талановитіший, ніж Обама?

Опитані Радіо Свобода письменники та експерти з книговидання припускають, що гонорари глави держави – це питання, радше, зі сфери корупції. Схожої думки дотримується і голова парламентського комітету з боротьби з корупцією та організованою злочинністю, депутат-ударівець Віктор Чумак. За його словами, «це повинно було б стати предметом антикорупційного розслідування, якби в країні була незалежна Генеральна прокуратура».

Між тим, у 2009 році гонорар за ще ненаписану книжку отримав президент США Барак Обама – півмільйона доларів. Тоді як його український колега торік отримав у перерахунку на долари майже два мільйони.

На відміну від Віктора Януковича, Барак Обама став заробляти на книжках задовго до того, як став президентом, але йому далеко до найуспішніших письменників своєї країні. Скажімо, за версією журналу «Форбс», найбільше в 2011 році заробив американський автор детективів Джеймс Паттерсон – понад 90 мільйонів доларів. Натомість президент США та його дружина задекларували в 2011-му близько 790 тисяч доларів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG