Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе пеня погасити борги із зарплат?


Київ – Нараховувати пеню за невиплату і затримку зарплат, стипендій і пенсій хочуть депутати провладної більшості. Відповідний законопроект у першому читанні, серед інших, ухвалили вони під час «виїзного засідання» на Банковій. Опозиція наполягає на нелегітимності таких ухвал і застерігає: якщо закон набуде чинності – багато підприємств збанкрутують.

Законопроект щодо нарахування пені підприємствам, що не виплачують зарплату, ініційований комуністами Петром Цибенком та Петром Симоненком, ухвалили у першому читанні депутати, що зібралися на Банковій. Відповідно до законопроекту, пеня становитиме 0,5% від неотриманої суми заборгованості за кожен день затримки виплати. Це стосується також стипендій і пенсій.

Така законодавча ініціатива стимулюватиме роботодавців вчасно виплачувати зарплату, вважає регіонал Ярослав Сухий, перший заступник голови комітету з питань соціальної політики і праці. За його словами йдеться про підприємства усіх форм власності, зокрема, державні, яким Україна вже сьогодні заборгувала 40 мільярдів невідшкодованих ПДВ.

«Проблема надзвичайно складна. Вона обумовлена складними ринковими трансформаціями, які повинні якоюсь мірою мінімізуватися, серед іншого, і цим законопроектом», – зауважує політик.

Реверанс у бік комуністів

«Популістським реверансом у бік комуністів», аби виправдати їхню присутність на Банковій, називає законопроект про пеню колега Сухого по комітету, депутат від УДАРу Павло Розенко. За його словами, за звичайних умов «Партія регіонів» таку ініціативу не підтримала б, оскільки вона несе в собі загрозу для економіки.

«На сьогодні вже є відповідальність роботодавця за невиплачену заробітну плату, в тому числі і так звана пеня. Комуністична партія вирішила різко збільшити пеню. Це не найкраще вирішення проблеми, оскільки зависока пеня призведе до того, що навіть невеличка затримка заробітної плати, навіть виправдана з точки зору роботодавця, переросте у його фактичне банкрутство», – пояснює депутат.

Ухвалення законів за межами будівлі Верховної Ради опозиційні депутати вважають нелегітимними, заявив Павло Розенко.

За даними Державної служби статистики, заборгованість з виплати заробітної плати в Україні на 1 лютого становила понад мільярд п’ять мільйонів гривень. Цей показник є на 12,5% більший, ніж аналогічний у січні цього ж року.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG