Доступність посилання

ТОП новини

«Оголення – це не звільнення жінки» – мусульманки проти руху FEMEN


Українська активістка руху FEMEN в Парижі, 4 квітня 2013 року
Українська активістка руху FEMEN в Парижі, 4 квітня 2013 року
Київ – «Оголення не означає звільнення жінки», «Femen, я сама вирішую, чи носити мені хіджаб» – під такими гаслами мусульманки у різних країнах розпочали акцію проти руху FEMEN. Фактично, ідеться про відповідь мусульманських жінок на акцію «Топлес-джихад», яку напередодні FEMEN провели у Брюсселі, Парижі та Мілані.

Акцію «Топлес-джихад» Femen провели на підтримку своєї туніської активістки, 19-річної студентки Аміни Тайлер, яка розмістила в соціальній мережі Facebook свої фотографії у напівоголеному вигляді. На одному знімку на тілі дівчини було написано арабською: «Моє тіло належить тільки мені і не представляє чиюсь честь». На іншому фото – напис англійською: «Плювати я хотіла на вашу мораль».

Мусульманські жінки на акцію Femen через ту ж соціальну мережу Facebook звернулись до одновірок із закликом з гордістю носити національний одяг, дбати за збереження традицій і пишатися своєю приналежністю до мусульманського світу. Свої фотографії у традиційному мусульманському одязі чимало жінок розміщують на своїх сторінках у соціальних мережах, і, за даними телеканалу «Аль-Джазіра», цей інтернет-рух набирає обертів.

Ми охоче вбираємо наш традиційний одяг, але можемо вбратися в одяг, який носять жінки – представниці інших рас і культур. Носити хіджаб, чи ні, це наша справа!
Софія Ахмед
Одна з ініціаторок акції – Софія Ахмед – на своїй сторінці у Facebook роз’яснює мету акції: «Найголовніше – це показати, що мусульманські жінки не є однією однорідною групою. Ми носимо одяг всіх форм і розмірів, ми охоче вбираємо наш традиційний одяг, але також можемо вбратися в одяг, який носять жінки – представниці інших рас і культур. Носити хіджаб, чи ні, це наша справа!».


Проблеми мусульманок стосуються не того, чи носити хіджаб – експерт

Керівник програм Центру близькосхідних досліджень (Київ) Сергій Данилов назвав акцію Femen провокаційною і такою, що шкодить громадським рухам за права жінок, які діють у мусульманських країнах. Не викликати реакції з боку мусульманок акція «Топлес-джихад» не могла, наголосив експерт у розмові з Радіо Свобода.

Перед жінками, наприклад, на Близькому Сході стоять значно складніші проблеми в їхньому становищі
Сергій Данилов
«Акція Femen не могла викликати такої реакції і розголосу, на який теоретично могли би сподіватись борці за права жінок, якщо у Femen були саме такі сподівання. Перед жінками, наприклад, на Близькому Сході стоять значно складніші проблеми в їхньому становищі. Зовсім не хіджаб визначає те, як вони себе почувають, і те місце, які вони займають у суспільному житті. Femen провели вельми провокативну акцію для багатьох віруючих, її віруючі жінки сприйняли як блюзнірство», – каже Данилов.

Раніше ісламський лідер Тунісу Аламі Аделем засудив вчинок Аміни Тайлер: за його словами, шаріат передбачає суворе покарання за подібні вчинки. Дівчина повинна отримати до ста ударів батогом, після чого її треба ізолювати і забити камінням до смерті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG